Annons:

DJUR OMHÄNDERTAS FRÅN GÅRD I VIMMERBY KOMMUN

Ett 50-tal kor ska omhändertas från en bondgård i Vimmerby kommun. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

DJUR OMHÄNDERTAS FRÅN GÅRD I VIMMERBY KOMMUN

Länsstyrelsen i Kalmar län har tagit beslut om att omhänderta alla nötkreatur som hålls av två kvinnor på en gård i Vimmerby kommun. Beslutet kommer verkställas i september senare i år.

Annons:

Med stöd av flera punkter i djurskyddslagen har länsstyrelsen beslutat att omhänderta samtliga nötkreatur på gården som finns i Vimmerby kommun. Kvinnorna är bosatta i Hultsfreds respektive Vimmerby kommun och om nötkreatur vårdas av dem på någon annan fastighet eller adress ska även dessa djur omfattas av beslutet.

Besluten om förbud att ha hand om djur gäller även om de väljer att överklaga det. En person med djurförbud får inte ha hand om djur eller djur av ett visst djurslag. I deras fall får de inte ha hand om klövbärande djur och ett djurförbud innebär också att man inte kan ha hand om andras djur. 

54 djur ska omhändertas

De får inte utfodra, vattna, vårda, sköta, arbeta, transportera, äga eller ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av klövbärande djur. 

Enligt CDB-registret omfattar besättningen 54 nötkreatur och av dessa är 14 stycken kalvar som fötts mellan den 26 april till den 2 juni under året.

Redan i mars beslutade länsstyrelsen om förbud att ha hand om djur för de två kvinnorna och då beslutade de att kvinnorna skulle göra sig av med de klövbärande djur som de har hand om. 

Ville flytta fram avyttringen

I maj skickade kvinnorna in en skrivelse till förvaltningsrätten i Växjö där de skrev att de har har kalvningar under maj och juni månad. Därför bad de om att datumet då djuren skulle avyttrats flyttas fram. 

Beslutet kommer att verkställas efter den 14 september 2018 och fram till dess har de möjlighet att själva avyttra nötkreaturen. Om de väljer att avyttra dem på egen hand vill länsstyrelsen ha in uppgifter som styrker detta. 

Bestämmelser som beslutet grundas på är att djuret otillbörligt utsätts för lidande och detta inte rättas till efter tillsägelse av kontrollmyndigheten, att ett beslut som meddelats inte följs, att den som har djur i vård har dömts för djurplågeri eller att den som har djur i sin vård vid upprepade tillfällen dömts för brott eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut. 

Fakta

 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt