Annons:

Kalmar län mycket hårt drabbat av viltolyckor

Kalmar län tillhör de län i Sverige som är hårdast drabbat av viltolyckor. Foto: Pixabay

Kalmar län mycket hårt drabbat av viltolyckor

Kalmar län har drabbats hårt av viltolyckor under det första halvåret i år. Drygt 1 900 olyckor inträffade under årets sex första månader.

Annons:

I Sverige inträffade över 28 000 viltolyckor under den första halvan av 2018. Efter de tre storstadslänen Västra Götaland, Skåne och Stockholm har Kalmar län tillsammans med Värmlands län drabbats värst hittills. 

1 931 olyckor skedde under det första halvåret, vilket visserligen är något lägre än antalet under det första halvåret 2017, som dock var ett rekordår vad gäller viltolyckor.

Rådjur står för den stora majoriteten olyckor och utvecklingen beror delvis på vilstammarnas tillväxt och en ökande trafik, enligt Nationella viltolycksrådet som sammanställt siffrorna. Mats Dahlén, länsansvarig polis inom Nationella viltolycksrådet i Blekinge, tror att vetskapen om att det sedan 2010 är lag på att polisanmäla kollisioner med vilda djur har ökat.

– Det är faktiskt fortfarande många som inte har koll på reglerna, men medvetandegraden ökar successivt. Inte minst tack vare massmedias rapportering, säger Mats Dahlén till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffrorna på länsnivå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt