Annons:

Snart går det att ta CSN-lån för körkort – gäller från och med september

Snart går det att ta CSN-lån för att ta körkort. Foto: Pixabay

Snart går det att ta CSN-lån för körkort – gäller från och med september

Från och med 1 september går det ansöka om ett CSN-lån för att ta körkort. Regeringens förhoppning är att det ska ge fler personer jobb.

Annons:

Körkortslånet möjliggjordes just för att underlätta för arbetslösa i jakten på ett jobb. Som mest går det att låna 15 000 kronor och det gäller i upp till ett år. I vissa fall kan dock beslutet förlängas. Det handlar om det hänt saker som den enskilde inte haft möjligheten att kontrollera och som resulterat i att körkortsutbildningen inte kunnat genomföras. 

När körkortet väl är taget ska pengarna betalas tillbaka till CSN. Det kommer ungefär att handla om 300 kronor i månaden, så för den som lånat fullt belopp tar det strax över fyra år att betala tillbaka lånet. Det går också att betala av lånet snabbare.

Regeringens förhoppning är att det ska ge fler personer arbete. 

– Det kan innebära att fler kan ta del av jobb som ligger längre från bostaden och att fler arbetsgivare lättare hittar kompetent personal, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter.

Även Arbetsförmedlingen är positiva till körkortslånet.

– Vi ser att det finns branscher inom vilka ett B-körkort behövs och att de är i stort behov av arbetskraft. Exempelvis inom vårdsektorn och transportbranschen, säger Johan Nylander, sektionschef på arbetsförmedlingen.

Inga andra bidrag eller lån hos CSN påverkas av körkortslånet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt