Annons:

De vill förnya matinköpen – ”Ska bli möjligt att köpa närproducerat”

Vuxenskolan och Anna-Karin Cederstrand vill stötta bildandet av en Reko-ring i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

De vill förnya matinköpen – ”Ska bli möjligt att köpa närproducerat”

Odlar du mer än du förbrukar och får slänga klimatsmart mat? Nu har ett första initiativ för en så kallad Rekoring i Vimmerby tagits.

Annons:

REKO står för Rejäl Konsumtion och en Reko-ring är en mötesplats, ofta digital, där små livsmedelsproducenter kan hitta köpare till sina produkter.

Nu har ett initiativ tagits för att bilda en Reko-ring i Vimmerby. Nästa vecka håller Vuxenskolan i ett uppstartsmöte. Hittills har cirka 20 personer visat intresse. Med på mötet finns Oskar Lorenzon från Borås som byggt upp felra Reko-ringar i västsverige.

– Det är ett större intresse än jag hade trott och jag hoppas att vi kan bli i alla fall 20 personer, säger Anna-Karin Cederstrand på Vuxenskolan. 

 "Små kvantiteter"

I Reko-ringar möts lokala livsmedelsproducenter och klimatmedvetna köpare.

– Det blir en möjlighet för små producenter att sälja sina produkter och en möjlighet för konsumenter att köpa närproducerat. Det är inte bara mat utan det kan vara fårskinn, bivax och ägg. Det är landsbygdsprodukter i allmänhet. För att det ska fungera behövs ett kritiskt antal producenter och vi ska inte bygga upp det här för snabbt, säger Ingela Nilsson Nachtweij, som är en av initiativtagarna. 

Finns det risk för att man konkurrerar med livsmedelsindustrin?

– Nej. Det är så små kvantiteter och butikerna har inte möjlighet att ta in ägg från någon som bara har några kilo. Det jag har hört är att det inte är något problem och det är inte det som är syftet.

– Det ska inte heller vara någon som prisdumpning när de gäller Rekoringar och man ska ligga i närheten av andra priser på produkterna, säger Cederstrand. 

 Vill skapa en arbetsgrupp

Många mindre producenter får i dag ut sina produkter på marknader.

– Men det behövs ett alternativ emellan marknaderna och det här ska vara en plats där man kan sälja sina saker i stället för att behöva slänga det. Samtidigt så kan konsumenter efterfråga vissa produkter, säger Nilsson Nachtweij.

Syftet med mötet nästa vecka är att sprida information om Reko-ringar och förhoppningsvis hitta några som vill ingå i en arbetsgrupp.

– Vi vill kolla av intresset från konsumenterna och producenter och bilda arbetsgrupper som jobbar med att starta upp rekoringar och administrerar det på ett bra sätt. Vuxenskolan kommer finnas med och stötta arbetet berättar Cederstrand. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt