Annons:

AL-skolan tar polisanmält knivhot på allvar – vill inte säga om eleven stängts av

AL-skolans rektor Josephine Svensson säger att man tar det polisanmälda knivhotet på största allvar.

AL-skolan tar polisanmält knivhot på allvar – vill inte säga om eleven stängts av

En elev på Astrid Lindgrens skola ska ha hotat en annan elev med kniv. Rektorn Josephine Svensson kommenterar inte enskilda incidenter, men säger att man fått uppgifter om knivhotet utöver polisanmälan.
– Självklart ser vi allvarligt på det, säger hon.

Annons:

Det var förra fredagen som en elev ska ha knivhotat en annan elev. Båda personerna är minderåriga och händelsen, som ska ha börjat med en verbal konflikt, har polisanmälts. Personen är misstänkt för olaga hot och brott mot knivlagen, men är som sagt minderårig. 

– Som jag har sagt tidigare så kan jag inte gå in specifikt på enskilda incidenter, men vi hanterar det här utifrån de uppgifter vi har och vi har uppgifter från olika håll. Vi behöver sammanställa dem för att komplettera polisanmälan, säger AL-skolans rektor Josephine Svensson.

Skolans personal ska inte ha sett någon kniv.

– Vi har genomsökt det vi kan, men inte funnit någon kniv. Det säger egentligen ingenting mer än att vi inte har sett någon kniv. Det betyder inte att det inte har funnits någon kniv för att vi inte har sett den.

Finns det uppgifter från andra elever som också sett kniven?

– Vi fick information väldigt snabbt upplever jag och agerade med detsamma. Det här skedde efter skoltid när det inte var många elever kvar på skolan. Det finns uppgifter om att några elever, hur många vill jag inte uttala mig, har sett situationen. Då hanterade vi det enligt de rutiner vi har. Vi genomsökte skåp, väska, kläder och tog kontakt med vårdnadshavare. 

Är det samma elev som varit inblandad i tidigare incidenter?

– Det kan jag inte kommentera. 

Stänger ni av en elev som hotar någon med kniv?

– Vi har våra regler vi måste följa, det handlar om skollagen om disciplinåtgärder. Det är också så att vi måste agera utifrån de uppgifter vi har. Ibland, oavsett situation, kan det betyda att det finns grunder för avstängning. Men många andra aspekter måste också vägas in och där följer vi de lagar och förordningar vi har att följa. Ibland kan, och bör man, stänga av en elev under en kort period.

Kan ni stänga av en elev utifrån uppgifter, om ni inte hittar någon kniv?

– Det kan man hantera på olika sätt, men det utesluter inget.

Har den här eleven stängts av?

– Det vill jag inte uttala mig om.

"Finns oro hos en del elever"

Varje gång en hotfull situation uppstår är det allvarligt, säger Josephine Svensson.

– Varje gång det kan ha varit en hotsituation ska man reagera med största oro och med så mycket säkerhetsåtgärder man kan. Det som är svårt är vi inte har några metalldektorer eller muddringsmöjligheter, det är svårt för oss om en elev har med sig kniv hemifrån. Det är svårt för oss att hantera, där är vi beroende av samspelet med vårdnadshavare om grundläggande värderingar. Det är ett samspel där alla behöver hjälpas åt.

Hur mår den hotade eleven?

– Det kan jag inte heller uttala mig om.

Finns båda eleverna kvar på skolan?

– Det vill jag inte kommentera. 

Hur ser du på att det fortsätter ske incidenter?

– Det är inte bra. Det är en utmaning vi måste hantera utifrån de bästa förutsättningarna. Vi jobbar tätt med polis och socialtjänst. Skolan i sig är ingen enskild organisation som kan hantera sådana här situationer ensamt, vi behöver socialtjänst och polis. Vår resursgrupp har träffats och den handlar om olika organisationer i vår kommun, det är skolan, Fabriken, polis och socialtjänst. Där pratar vi om hur man arbetar förebyggande med olika saker. Vi kommer ta hit en föreläsare som berättar om hur det kan gå om man inte håller sig inom lagens ramar.

Hur mår eleverna på skolan?

– Det är lite blandat. Visst finns det en oro hos en del elever, medan en del elever känner att man inte är i närheten av detta. Men om en elev är oroad tar vi det på allvar såklart. Ett tillfälle där vi träffar vårdnadshavare är på föräldramöten och då försöker jag hålla vårdnadshavare uppdaterade om läget. Det är svårt att vinkla information för oss när det finns olika uppgifter, det är en utmaning för oss att informera om vad som verkligen har hänt. Det vi kan informera är på vilket sätt vi kan agera i skolan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt