Annons:

  • Brandmännen firades efter den extrema sommaren

    Samtliga brandmän samlade på stationen i Vimmerby i torsdags kväll. Foto: Jakob Karlsson

  • Brandmännen firades efter den extrema sommaren

    Räddningschefen Stefan Larsson är stolt över kårens insats i somras.

Brandmännen firades efter den extrema sommaren

Räddningstjänsten i Vimmerby upplevde en extrem sommar med mängder av händelser. I torsdags kväll uppmärksammades de goda insatserna med en fest på Räddningstjänsten.
– Det här är unikt och det betyder jättemycket säger räddningschefen Stefan Larsson.

Annons:

Sommaren var väldigt ansträngande för många räddningstjänster runt om i landet – inte minst i Vimmerby. Skogsbränderna avlöste varandra under den rekordvarma sommaren. 

– Sommaren har varit helt extrem och jag ser att mina medarbetare och jag själv är ganska trötta och slitna. Många har avbrutit sina semestrar och visat en sådan lojalitet mot kåren, det har varit fantastiskt, säger Stefan Larsson.

 "Det här är unikt"

I torsdags tackades personalen för sina fina insatser med en gemensam fest på stationen i Vimmerby. Samtliga brandmän, cirka 70 stycken, deltog.

– Det här är unikt, jag vet inte om det har skett något gång tidigare att vi har kunnat samla alla. Det betyder oerhört mycket att få träffa varandra, det är inte så ofta vi gör det inom Räddningstjänsten och det kan bli en del grupperingar. En sådan här kväll kan bryta upp det och det vore roligt att kunna ha det här varje år. Räddningsarbetet är ett lagarbete och då måste man ha en stor tillit till varandra.

 "Blir nästan rörd"

Flera deltidsbrandmän avbröt sina semestrar när det var som värst i somras.

– Man blir nästan rörd när man ser det. Jag har försökt visa vägen och själv avbrutit min semester, men för min del ser jag det som en plikt. Deltidsbrandmännen har andra jobb och kliver in trots semester. Det tycker jag är stort.

Festen i torsdags blev uppskattad.

– Det har fått ett fantastiskt gensvar. Du ser själv, vi har olika kluster av folk från olika stationer som står och pratar med varandra i små bikupor.

Vill se ny organisation 

Räddningstjänsten har fortfarande svårt att hitta deltidsbrandmän.

– Det är väldigt svårt och vi har en ansträngd situation som vi levt med i nästan två år. Vi klarar inte av vår bemanning och lever inte upp till det vi ska göra. Vi har haft en deltidsorganisation i Vimmerby i kanske 80-90 år och samhället har förändrats. Som jag ser det bör vi titta på en annan organisationsform.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt