Annons:

Leijonram om Itsamflytt:

Kommundirektören Carolina Leijonram säger att hennes erfarenhet säger att det kan vara för snabbt med ett beslut i november.

Leijonram om Itsamflytt: "Mer kontroversiellt för politiken"

Kommundirektören Carolina Leijonram deltog inte på kommunchefsberedningens möte inför förslaget om en eventuell flytt av Itsam. Hon tror att ett beslut i november kan vara för snabbt att ta.
– Min erfarenhet säger mig att det är kort om tid, säger hon.

Annons:

Itsams politiska ledning gav förbundsdirektören Mattias Bly i uppdrag att genomföra en utredning kring en flytt av Itsams kontor från Kisa till Linköping. 

Det var kommunchefsberedningen i Itsam som berett ärendet, men Carolina Leijonram, kommundirektör i Vimmerby kommun, var inte med på kommunchefernas möten.

– Jag har haft diskussioner med Mattias Bly och utifrån det protokoll som finns från kommunchefsberedningen har man mer förutsättningslöst velat ha en utredning. Det har inte skrivits om någon flytt där utan det är skrivet om att utreda för att arbetsmiljöproblemen är stora och kompetensförsörjningsproblemet är ett faktum. Sedan i direktionen fattade man ett delvis mer konkret beslut om att titta på en eventuell flytt, men det ska fortfarande utredas. Det var mindre konkret när kommuncheferna hade diskuterat ihop sig än när direktion hade möte, även om direktionen också vill ha en förutsättningslös riskbedömning, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

Hur ställer du dig till en eventuell flytt?

– Min uppfattning är att jag inte kan ta ställning. Jag förstår kompetensförsörjningsproblematiken och arbetsmiljöproblemen, men det kan lösas på olika sätt. Det finns för lite underlag än så länge. Jag ser att det behöver ske en konsekvensanalys och riskbedömning först och det har jag framfört till både politiken och Mattias Bly.

"Underskattar ofta processen"

Carolina Leijonram ser det nyligen genomförda valet som en försvårande omständighet för medlemskommunerna när det gäller Itsams framtid.

– Det innebär förändringar på vissa poster i kommunerna och det måste vägas in i beslutet. Det måste hinna förankras i respektive kommun och med varandra i kanske en ny konstellation. Det är de nya konstellationerna som ska leva med beslutet.

Är det rätt uppfattat att du tycker att ett beslut i november är för snabbt?

– Jag vet inte vilket underlag man hinner få fram. Min erfarenhet säger mig att det är kort tid. Det tar längre tid än vad man tror att titta på saker ur många olika perspektiv, så det blir bra beslutsunderlag. Man underskattar ofta processen, det tar längre tid.

Leijonram vill att det ska vara ett "bra underlag" som hamnar på bordet.

– Jag vet inte vad man hinner få fram, men jag vill att det blir ett välarbetat underlag och tror inte på att gå för snabbt fram. Det ska vara trovärdigt och landa in på ett bra sätt i varje medlemskommun. För mig låter november nära, men man kanske har förutsättningar att kunna ha beslutsunderlaget på bordet då. Det kan vara möjligt.

"Troligen mer laddad politiskt"

Att Linköping inte är en av Itsams medlemskommuner är inte särskilt kontroversiellt ur ett tjänstemannaperspektiv, säger Carolina Leijonram.

– Det i sig är mer kontroversiellt utifrån ett politiskt perspektiv. Ur tjänstemannaperspektiv tänker vi mycket på att vi vill ha leverans som motsvarar våra behov. Vi är mer sakorienterade på det sätt att vi får den hjälp och det stöd vi behöver för att bedriva vår verksamhet. Det här är delvis en spekulation, men frågan är troligen mer laddad politiskt än för oss som tjänstemän. Itsam ligger ändå inte i vår kommun i dag, sedan kanske det är mer kontroversiellt för värdkommunen Kinda. 

Kan det gynna Vimmerby om Itsam ligger i Linköping?

– I riskanalysen ska man titta på det, man ska väga in andra typer av konsekvenser, om det kan bli annan tillgänglig personal på plats exempelvis. Det är för tidigt att säga hur det förslaget ska se ut, men det är viktigt att få till en helhetslösning som man tror fungerar väl för alla medlemskommuner. Det är för tidigt att säga något om det än, men det pratas om att alla kanske inte utgår från samma ställe, att man ser över tekniker och så. Det skulle kunna ge närmare stöd till respektive kommun, men det är för tidigt att säga. 

Hur upplever du att synen kring en flytt av Itsam är bland politiker och tjänstemän?

– Jag tycker överlag att många delar den bild jag har, både politiskt och tjänstemannamässigt. Ska man göra större förändringar måste det få ta sin tid, man måste få fram underlag och ha ett helhetsperspektiv. Så uppfattar jag att det låter politiskt och i min tjänstemannaledning. Något annat har jag inte hört.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt