Annons:

Kommunernas utsläpp av växthusgaser minskar – men inte konsumenternas

Utsläppen av växthusgaser har minskat i kommunerna. Men mer krävs

Kommunernas utsläpp av växthusgaser minskar – men inte konsumenternas

Utsläppen av växthusgaser minskade i en majoritet av landets kommuner mellan 2015 och 2016, visar de senaste utsläppssiffrorna från Kolada som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.
– Naturvårdsverkets preliminära data för 2017 på nationell nivå visar också på en svag minskning. Det är bra att det minskar, men det måste gå rejält snabbare, säger Pelle Boberg, handläggare på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Sverige finns ett långsiktigt mål om att ha nettonollutsläpp senast år 2045.

– För att nå dit måste Sveriges utsläpp minska med fem till åtta procent om året, säger Pelle Boberg.

De kommuner som släpper ut mest växthusgaser i landet är Oxelösund, Luleå och Lysekil.
– Det är kända industriorter som sticker ut, eftersom de har stora punktkällor.

Kalmar län

I Kalmar län är det de båda Ölandskommunerna som sticker ut och har störst utsläpp av växthusgaser. Därefter kommer Mönsterås, Högsby och Vimmerby. Vimmerby har minskat sina utsläpp med fem procent, vilket ligger i den nationella målbilden. Hultsfred har också lyckat minska sina utsläpp av växthusgaser med fyra procent. Västervik lyckades minska sina utsläpp med en procent, men där har man redan låga utsläpp, lägre än Vimmerby och Hultsfred. Minst utsläpp av växthusgaser görs i Kalmar och Oskarshamns kommuner. De kommunerna har lyckats med att få ned sina utsläpp med tre respektive fem procent.

Privata konsumtionen

Den privata konsumtionen ger en annan bild av utsläpp av växthusgaser och det är där som mer insatser måste göras för att minska utsläppen av växthusgaser.

- Där har inte utsläppen minskat, utan varit i stort sett oförändrade de senaste årtiondena. Där måste det börja hända saker, säger Pelle Boberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt