Annons:

Skatteverket föreslås få vite på 50 000 kronor

I drygt ett år har arbetsmiljön på Skatteverket varit dålig. Det handlar om konflikter mellan personalgrupper. Arbetsmiljöverket har arbetat aktivt med ärendet och försökt få Skatteverket att förändra arbetsförhållandena. Så har inte skett, därför vill Arbetsmiljöverket att Skatteverket döms till 50 000 kronor i vite.

Annons:

I maj 2018 gav Arbetsmiljöverket Skatteverket i Västervik, ett föreläggande om vite på 50 000 kronor om inte åtgärder för att arbetsmiljön på arbetsplatsen blev bättre. De fick till den 31 augusti på sig att åtgärda bristerna men det skedde inte i den omfattning Arbetsmiljöverket krävde.

- Det är inte reglerat utefter de punkter som vi utfärdat, säger arbetsmiljöinspektör Anders Svärd, vid Arbetsmiljöverket.

Nu har Arbetsmiljöverket valt att lämna in en begäran hos Förvaltningsrätten att utdöma vitet på 50 000 kronor, för att Skatteverket i Västervik, inte följer det regelverk som de anmodats att göra.

- En viss del har gjorts men inte allt som vi krävt av dem.

Är det vanligt att ett ärende går så långt som att ni vill att rätten beslutar om vite?

- Normalt sett försöker arbetsgivarna åtgärda de brister som föreligger. I det här fallet tycker arbetsgivaren att de har gjort tillräckligt.

Vad är det som har gått så fel den här gången?

- I klartext kan man säga att arbetsgivaren inte kan ta fel på de krav som vi satt upp.

Gränsar till mobbning

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på arbetsplatsen sedan skyddsombudet på plats hade lämnat in en anmälan. Enligt skyddsombudet förekommer det kränkningar, genom anonyma skrivelser, det förekommer konflikter, flera fall av agerande som gränsar till mobbning och att arbetsplatsen varit tillåtande vad avser de beteendena.

I ett brev till Arbetsmiljöverket, i mitten av augusti, skriver skyddsombudet och den fackliga representanten att man under tre månaders tid försökt få tillstånd ett möte med regionchefen angående arbetsmiljöproblemen i Västervik. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt