Annons:

Högt betyg för psykiatrin i länet

Pierre Edström (L) regionråd

Högt betyg för psykiatrin i länet

Länets psykiatri får genomgående högre betyg än genomsnittet för landet. Det visar resultatet av Nationell patientenkät som redovisas den här veckan. Däremot ger svaren en bild av att patienterna träffar många olika läkare, vilket inte är bra för den patientgruppen.

Annons:

Totalt är det cirka 950 patienter inom vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin och rättspsykiatrin som under mars-maj fått möjlighet att svara på frågor om upplevelsen av sitt senaste besök eller inläggning. Då det rör sig om ett litet antal personer som ingår för rättspsykiatrin och den slutna barn- och ungdomspsykiatrin sker ingen redovisning på landstingsnivå för dessa verksamheter.

När det gäller öppenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin blir betyget i alla sju dimensionerna – helhetsintryck, emotionellt stöd, delaktighet och involvering, respekt och bemötande, kontinuitet och koordinering, information och kunskap samt tillgänglighet - högre än genomsnittet för landet. Exempelvis säger nästan nio av tio föräldrar i enkäten att de skulle rekommendera mottagningen inom barn- och ungdomspsykiatrin om det gällde ett annat barn i samma situation.

Också för vuxenpsykiatrin – både den öppna och slutna delen - ligger siffrorna över medel i fem av de sju dimensionerna.

Träffar för många läkare

Däremot anser patienterna som svarat på undersökningen att de får träffa för många läkare. Kontinuiteten är väldigt dålig och det är den även i andra delar av landet.

- Det beror på att det finns många läkare inom psykiatrin som är anställda av bemanningsföretag, säger Pierre Edström (L), regionråd, i Kalmar län.

Anledningen till att det är många läkare från bemanningsföretag inom psykiatrin beror på att landstinget inte har lyckats anställa tillräckligt många psykiatriker själva. 

- Vi måst bli en mer atraktiv arbetsgivare. Vi kommer att se över arbetsvillkor och löner, det måste vi för att få läkarna att vilja jobba i landstinget.

Pierre Edström säger också att patienter som söker sig till psykiatrin är en känslig grupp och behöver mer kontinuitet i sina läkarkontakter.

- Det är viktigt för dem att känna trygghet och stbilitet med sin läkare än för många andra patientgrupper.


 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt