Annons:

Riksdagen röstade ja – snart införs den nya tv-avgiften

Riksdagen har röstat ja till den nya tv-avgiften. Foto: Pixabay

Riksdagen röstade ja – snart införs den nya tv-avgiften

Tv-licensen upphör och en ny skatt på public service införs. Det sa riksdagen ja till i kammaren.
Ändringarna i tv- och radiolagen träder i kraft vid årsskiftet.

Annons:

Anledningen till förändringen är att tv-licensen har bedömts vara omodern och särskilt när allt fler överger tablålagd tv. Den nya avgiften kommer att betalas med procent utifrån inkomsten. Det finns dock ett tak. För 2019 kan man som mest betala 1 300 kronor per person och år. 

Personer med lägre inkomst än 13 600 kronor i månaden kommer att betala en reducerad avgift. Familjer med två vuxna med lön kommer att betala max 2 600 per hushåll. 

– Det är bra att man moderniserar tv-avgiften så att den håller för kommande generationer. Idag finns det nästan 1,5 miljoner svenskar som tittar mycket på SVT men som bara tittar digitalt, nu kommer alla vara med och betala, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till Kulturnyheterna.

Mest kommer ensamhushållen att gynnas av förändringarna. Men det är ingen som kommer undan den nya avgiften. Oavsett om du vistas utomlands men är skriven i Sverige, bor på demensboende eller helt saknar tv görs det inget undantag. I vissa fall kommer inte ens avlidna undan.

Från 1 januari kommer alla över 18 år med beskattningsbar inkomst att betala för public service. Det röstade riksdagen för på onsdagen.

Tv-licensen avslutas automatiskt den 31 december i år. 

SD emot

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom förslaget att ta bort tv-licensen och ersätta den med en avgift. SD anser inte att förtroendet för public service är tillräckligt högt för att finansieras av skattebetalarna. SD anser även att Granskningsnämnden, eller ett annat organ, i högre utsträckning ska kontrollera sakligheten i public service-program.

De övriga partierna är i övrigt nästan helt överens om förändringarna. Dock finns det vissa reservationer. Socialdemokraterna hade gärna sett sändningstillståndsperioder på tio år i stället för fastslagna sex år. Från och med 2026 blir det åtta år. 

Moderaterna och Kristdemokraterna anser att sponsringen i SVT vid till exempel på sportevenemang bör minska.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt