Annons:

2,5 miljoner kubikmeter skog är angripet av granbarkborren i södra Sverige. Foto: Skogsstyrelsen

Kalmar län hårt drabbat av granbarkborre – skogsägare får uppmaning

En inventering av angrepp på träd gjorde av granbarkborren som Skogsstyrelsen gjort tillsammans med skogsbruket visar att Kalmar län har drabbats väldigt hårt.

Annons:

Svaret på varför granbarkborren har angripit drygt 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige stavas den torra och varma sommaren. 

Sommarens extrema torka har gjort att skadeinsekten har hunnit få avkommor som svärmar och har brett ut sig. Torkan gjorde granen mer mottaglig och granbarkborren trivs ypperligt när det är varmt. Omfattningen på granbarkborrens framfart är enligt Skogsstyrelsen den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland. 

"Behöver vara på tårna"

Mats Carlén, regional skadesamordnare för Region Syd på Skogsstyrelsen, slår larm om problemet och betonar vikten av att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna. 

– Skogsägare i de berörda områdena behöver nu vara på tårna. Det gäller att ha koll på var angreppen finns och sedan kontakta sina ombud för att kunna avverka och få ut de angripna träden så fort som möjligt och därmed begränsa spridningen, säger Mats Carlén i ett pressmeddelande. 

Det är viktigt att få bort de angripna träden från skogen så fort som möjligt och poängen är att få bort träden medan insekterna ännu finns kvar i dem. 

"Har vi inte sett tidigare"

Vid en bedömning så tidigt som i augusti visade det sig att angreppen var de mest omfattande sedan åren efter stormen Gudrun 2005. 

En ny inventering har gjorts under första halvan av november och den visar att omkring 2,5 miljoner kubikmeter är angripet i södra Sverige. 

Enligt skogsstyrelsen är angreppen störst i de östra delarna, bland annat Kalmar län och Blekinge län men även på småländska höglandet i Jönköpings län, i Kronobergs län och delat av Skaraborgs län.  

– Den här omfattningen har vi inte sett tidigare och läget är allvarligt. Men vi har en plan och en samordning tillsammans med skogsbruket för att möta det här, säger Mats Carlén. 

Fakta

Uppskattad mängd kubikmeter angripen skog per län (Skogsstyrelsens inventering)

Halland: 42 000

Jönköping: 518 000

Västra Götaland: 252 000

Blekinge: 191 000

Skåne: 113 000

Kronoberg: 408 000

Kalmar: 553 000

Östergötland: 267 000

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt