Annons:

Efter mordförsöken i grannkommunen:

Tomas Kronståhl (S) är kommunstyrelsens ordförande i Västervik. Foto: Simon Henriksson

Efter mordförsöken i grannkommunen: "Vågar inte låta barnen cykla ensamma"

Bilden av Västervik som en idyll är på väg att förändras. De senaste två åren har flera mord skett och bara de senaste månaderna har en rad mordförsök och knivdåd ägt rum. – Jag har hört föräldrar som inte vågar låta barnen cykla ensamma hem längre, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S).

Annons:

Vimmerbys grannkommun Västervik är en välbesökt turistort på sommaren. Många vill semestra utmed havet och bilden av Västervik som en idyll finns i Sverige.

Nu kan den vara på väg att ändras. Den senaste tiden har de stora svenska medierna haft svarta rubriker om nya mord och nya knivdåd i staden. Detta ororar Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl (S) djupt.

– Givetvis känns det allt annat än bra. Därför är det angeläget att vi försöker hitta problemet och också kommer till botten med det, säger han.

Kronståhl menar att Vimmerbys grannkommun länge haft en problematik kring droger.

– Vi har den vanliga kriminaliteten som är drogrelaterad. Den har vi haft en period och den gör mig orolig. Det är viktigt att polisen tar det här på allvar. Polisen har känt till det här ett tag och nu är det viktigt att det sätts in åtgärder. Det är angeläget att få stopp på det.

Till nästa sammanträde med kommunstyrelsen är polisen inbjuden.

– Det är på grund av hur angeläget det känns och vi från kommunen vill bidra och hjälpa till. Vi behöver få mer information om hur samverkan mellan en rad aktörer, så som nattvandrare, socialtjänst, skola och polis fungerar. Hur väl är egentligen samarbetet? Kan vi bli bättre så måste vi bli bättre. 

Dråpförsök på asylboende

Så sent som i torsdags kväll skedde ett dråpförsök i Västerviks kommun, den gången på ett asylboende i Totebo.

– Det finns två delar i det här. Det är då den vanliga kriminaliteten som är drogrelaterad, men så har vi också hamnat i en ny situation som är viktig att ta på allvar. Egentligen har inte mycket av det här handlat om flyktingsituationen och det är viktigt att hålla isär det. Det finns ett stort medialt intresse för det som händer på våra asylboenden och om man tittar på ensamkommande, så har vi behövt krympa ihop boendena. Det skulle skapa händelser om det var ungdomar från Vimmerby, Oskarshamn eller Västervik. Kommer man från oroliga regioner och har flytt från elände är det lätt att det skapar frustration.

Tomas Kronståhl tror också att Sveriges åtstramning gällande migrationspolitiken påverkar.

– Jag tror att det skapar en oro för flyktingarna när de hör debatten och diskussionerna som är. Det tror jag inte att vi ska underskatta. De tror att de kommit till tryggheten och det är bara att gå till sig själv, om jag satsat allt jag äger och har för att fly eller om man skickat iväg sitt barn. Det är klart att det skapar en frustration.

Påverkar negativt

Hur påverkar då den senaste tidens händelser Västervik i ett längre perspektiv? Negativt, förstås, säger Tomas Kronståhl.

– Det är klart att det är så, givetvis. Därför är det angeläget att vi går till botten med problemet. Men jag är inte orolig, jag tror inte att det är någon fara för gemene man. Likväl är ett människoliv ett människoliv.

Berättar många för dig att de känner en otrygghet i Västervik?

– Många undrar ju vad det är frågan om. Varför situationen inte blir löst och det här skapar en oro. Jag vet föräldrar som inte törs låta sina barn cykla ensamma hem längre. Vi måste återfå tryggheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt