Annons:

Verksamheterna överskrider budget med 340 miljoner kronor

Landstingets verksamheter överskrider budgeten med 340 miljoner. Foto: Genrebild

Verksamheterna överskrider budget med 340 miljoner kronor

Landstingets verksamheter ser ut att bli 341 miljoner dyrare än budgeterat i år. Trots det spås ett nollresultat. Det visar den ekonomiska rapporten efter oktober månad.

Annons:

Ett nollresultat är 151 miljoner sämre än budget och i linje med tidigare prognoser från året. Den stora boven i den påvra ekonomin är sjukvården där de tre sjukhusens verksamheter spås att bli 297 miljoner dyrare än budget. 

Även övriga vårdförvaltningar visar underskott – men förstås inte i närheten av de nivåerna. Kostnadsutvecklingen i oktober låg på hela 7,1 procent och årsprognosen hamnar på 5,5 procent. Det är klart över riktvärdet på 3,4 procent, vilket krävs för att nå landstingets finansiella mål om två procents överskott. 

I ett pressmeddelande skriver Landstinet att man vidtagit flera åtgärder: 

"Det handlar om pågående rekryteringar och arbete med schemaläggningar som ska minska behoven av att hyra in personal från bemanningsbolag. På lite längre sikt är ett bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvården, utvecklingen av den nära vården och en ökad digitalisering nycklar till en bättre ekonomi."

Stora brister i tillgänglighet

Ser man till tillgängligheten är den inte heller någon munter läsning. Bara 37 procent av telefonsamtalen till 1177 besvaras inom målet på nio minuter. 87 procent av patienterna fick i oktober tid till en specialist vid länets sjukhus inom 90 dagar, som är gränsen i den nationella vårdgarantin. 84 procent fick operation/behandling inom 90 dagar.

Barn- och ungdomspsykiatrin i länet misslyckade med målen både när det gäller besök och behandling/uppföljande utredning, som är att 90 procent ska få hjälp inom 30 dagar.

69 procent av patientenar fick komma på första besök inom tidsmålet och 62 procent till behandling/fördjupad utredning. En handlingsplan finns för att rekrytera personal och komma tillrätta med situationen då den inte minst beror på vakanser.

Inom vuxenpsykiatrin fick drygt 70 procent i september tid till besök inom 60 dagar. Även det är lägre än målet som ligger på 80 procent. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt