Annons:

Nu är det klart – Matz dansbandsfilm sänds på kanontid på SVT

Matz Eklunds nya dansbandsfilm sänds på juldagen på SVT. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

Nu är det klart – Matz dansbandsfilm sänds på kanontid på SVT

Juldagen. 20.00.
Då sänds Vimmerbyfilmaren Matz Eklunds senaste verk "Vill du dansa?" på SVT.
– Det är skithäftigt, säger han.

Annons:

Dokumentärfilmaren Matz Eklund från Vimmerby har flera tittarsuccéer bakom sig. "En bit av 50-talet" blev en jättesuccé på SVT och även "Eva – en lyckost" har sänts på statlig tv. 

Nu står det också klart att hans senaste film "Vill du dansa?", som handlar om dansbandet Lars-Kristerz och dansbandsvärlden i stort visas på SVT klockan 20.00 på juldagskvällen. Något surrealistiskt för Matz Eklund är att konungens jultal sänds precis innan.

– Det är helt fantastiskt att få den dagen. Många sitter och tittar på tv just nu. Det är häftigt när man tittar i tablån och ser att kungens jultal är precis innan, säger Matz Eklund.

"Känns skithäftigt"

Förhandlingarna mellan dokumentärfilmaren och SVT har pågått en tid.

– SVT har visat intresse, men det tar alltid lite tid att diskutera fram ett datum och sådär. Oftast får man ett datum ett par månader framåt, men nu vill de sända den på juldagen. Det blir en nedklippt version, så det är en timmes program.

Hur känns det?

– Det känns ju skithäftigt, framför allt för alla som är involverade. Jag tror att alla i hela genren tycker att det är skitskoj. Dansband är ju inte lika frekvent i media, så det är extra roligt för dem.

Kommer du själv att bänka dig?

– Haha, det kan jag inte missa även om jag vet vad som händer varje sekund. Det blir nog en annan känsla när man vet att det kanske är en miljon som sitter och ser den.

Sänds i Norge

Dessutom är det klart att norska NRK kommer att visa den nya filmen framöver.

– Det blir sju visningar där, men det är inget datum satt. Det är jättekul att komma in i Norge, jag har aldrig haft något där förut och det är bra för Lars-Kristerz också. Det blir en helt ny marknad för dem. Dansbandsmusik är populärt i Norge, men det har varit svårt för svenska dansband.

Filmen kan också vinna Publikens pris på Guldbaggegalan i januari.

– Det är det pris som publiken får rösta fram, så filmen är en av 40 i den kategorin. Det roligaste av allt är bli inbjuden till Guldbaggegalan igen, säger han.

Vad har du fått för respons på filmen?

– Det finns nog alltid invändningar, men det jag har hört är positivt. Många tycker att det är roligt med den här dokumentären och att den är rolig och spännande. Jag har fått bra respons. 

"Känns jätteskönt"

Matz Eklund går dock inte ned i något viloläge nu.

– Det känns jätteskönt att målet med SVT är uppnått, men jag håller på med två andra filmer och kommer fokusera på nästa projekt nu.

Dels handlar det om en uppföljare till "En bit av 50-talet" och "Hollywood Hank". 

– Jag ska till USA och filma i början av nästa år. 

Filmen "Att vara unik" är dessutom snart helt klar.

– Jag har följt två autistiska ungdomar och det är en ganska känslomässig film. Den kommer jag försöka få ut någonstans också. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt