Annons:

  • Här byggs nya förskolan – Vimmerby får äntligen nattis

    Peter Karlsson (C), Ingela Nilsson Nachtweij (C), Ola Gustafsson (KD) och Marie Nicholson (M) är överens om den nya förskolan. Foto: Jakob Karlsson

  • Här byggs nya förskolan – Vimmerby får äntligen nattis

    På den här tomten kommer den nya förskolan att byggas. Karta: Vimmerby kommun

Här byggs nya förskolan – Vimmerby får äntligen nattis

Majoriteten har gett sitt besked. En ny förskola med plats för 120 barn kommer att byggas i Nybble i Vimmerby. Planeringen för den nya förskolan går igång nu. Den nya förskolan kommer också att erbjuda nattomsorg.
Det blir även en utökning med två avdelningar i Södra Vi.

Annons:

På en presskonferens i dag på morgonen sa Ingela Nilsson Nachtweij (C), kommunstyrelsens ordförande, så här om frågan kring en ny förskola:

– Frågan har rullat på ett tag och vi vill sätta ned foten. Vi kommer bygga en förskola för 120 barn i Nybble och det täcker behovet som finns just nu. Det blir också två nya avdelningar i Södra Vi och vi ska se till att vi får förskolaplatser i hela kommunen.

Kommunen jobbar också för lösningar i Storebro, Djursdala och Tuna, där man tittar på lösningar tillsammans med skolorna.

Antalet avdelningar oklart

Förskolan i Nybble ska alltså kunna ta emot 120 barn. Hur många avdelningar det blir lämnas till förvaltningen. 

– Vi säger inte hur många avdelningar det blir och det beror på ålderfördelningen. Alla barn ska ha det så bra som möjligt och det finns rekommendationer för olika åldersgrupper, säger Marie Nicholsson.

Ni var oense om antalet avdelningar i valrörelsen. Är det lättare att komma överens om ni inte pekar ut antalet avdelningar? 

– Nu får vi in 120 barn och nattis. Det är en bra siffra och jag kan ställa upp på det. Vi ska täcka det behov som finns. 

"Vill komma ned till målet"

För barn upp till tre år är rekommendationen 6-12 barn. Snittet i Vimmerby ligger 16,9 – högt över Skolverkets målsättning. 

– Vi vill komma ned till målet såklart, men vi måste titta på hur det ser ut i hela kommunen. På vissa ställen har vi blandade grupper, men generellt måste vi ha fler lokaler och medarbetare för att minska barngrupperna. 

Vimmerby har många provisoriska avdelningar inom förskolan. Förhoppningen är att kunna avlägsna dem när den nya förskolan står klar. Det handlar om Skogsbacken, Bullerbyn och Lilla Lunden. 

– Lilla Lunden har vi avtal för i tre år och det kan jag tänka mig att vi kommer använda som en buffert. Vi kommer avlägsna den provisoriska lösningar som vi kan. 

Tittar ni på fler förskolor? 

– Vi tar en förskola i taget. Babyboomen varar inte för evigt och vi måste ha en följsamhet. 

"Så fort som möjligt"

När projektet kan gå igång är oklart. Detaljplanen ligger hos Länsstyrelsen eftersom kommunen har begärt att få ta bort en stenmur i området.  

– Vi börjar planeringsarbetet nu, men när det startar beror på detaljplanen, säger Ola Gustafsson (KD). 

– Vi vill börja bygga så fort som möjligt och tror inte att den här detaljplanen får så många överklaganden, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C) som inte vill ge någon uppskattning på vad projekten kostar: 

– Vi har ingen siffra i det här skedet. 

Är det aktuellt att stänga någon förskola på landsbygden? 

– Nej. Dels föds det väldigt många barn. Gullringen är den förskola med minst barn i dag, men där har vi en expansiv arbetsmarknad och det är klart att Gullringen ska ha en förskola. 

Den nya förskolan i Nybble kommer att erbjuda barnomsorg på kvällar och helger, vilket varit efterfrågat i Vimmerby under lång tid. 

– Det känns skönt att kunna fatta det här beslutet, säger Nilsson Nachtweij. 

Här kan du se var förskolan kommer att byggas: 

Fotnot: Artikeln har uppdaterats. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt