Annons:

KOMMUNEN FÅR NY KRITIK – ”ANMÄRKNINGSVÄRT

Kommunen fick ett halvår på sig, men bristerna har inte åtgärdats. Foto: Arkivbild

KOMMUNEN FÅR NY KRITIK – ”ANMÄRKNINGSVÄRT"

Kommunen har inte hittat lösningar för fritidsverksamheten efter Skolinspektionens kritik i juni förra året. Nu skärper myndigheten tonen och upprepar en del av sina krav.
”Mot bakgrund av bristernas effekter i form av svårighet att bedriva pedagogisk verksamhet på grund av gruppernas storlek samt de negativa effekter på hälsan som lokalerna beskrivs ha är det anmärkningsvärt att huvudmannen inte försäkrat sig om att bristen åtgärdats”, skriver man i beslutet.

Annons:

Skolinspektionen fattade en rad beslut för verksamheter och enheter i Vimmerby kommun förra året. Myndigheten ställde en rad krav på kommunen. En av de verksamheter som fick kritik var fritidsverksamheten. Nu, efter en genomgång av kommunens åtgärder, upprepar myndigheten bristerna och behovet av att skyndsamt åtgärda dem.

Kritiken handlar främst om gruppernas storlek. Skolinspektionen anser inte att elevgrupperna har ”en lämplig sammansättning” och inte heller att de ”erbjuds en god miljö”.

Kommunen har inte kunnat redovisa några åtgärder som minskat gruppernas storlek. Att det finns medel avsatta för framtida investeringar duger inte för Skolinspektionen.

Utbildningen följer inte lagen

Kommunen får även kritik för utbildningen som genomförs i fritidshemmen. Kvalitetsarbetet, uppföljningen, analysen, planeringen av åtgärder och resursfördelningen utefter behovsanalysen håller inte måttet. Skolinspektionen ställer nu följande krav:

  • Huvudmannen ska följa upp resultaten från fritidshemmen utifrån nationella mål.
  • Huvudmannen ska utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen besluta om nödvändiga utvecklingsåtgärder.
  • Huvudmannen ska planera för nödvändiga utvecklingsåtgärder och genomföra dessa.
  • Kvalitetsarbetet ska dokumenteras.
  • Huvudmannen ska ta fram och implementera ett resursfördelningssystem där resurser fördelas till fritidshemmen utifrån elevernas olika förutsättningar och behov.

Kommunen har tillsatt en förstelärartjänst för fritidshemmen och menar att åtgärder är på gång. Bristerna ska vara fixade i början av april. Kraven är inte förenade med något vite. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt