Annons:

Myndighet varslar över 100 anställda om uppsägning – har kontor i Vimmerby

Skogsstyrelsen varslar över 100 anställda om uppsägning. Foto: Pixabay

Myndighet varslar över 100 anställda om uppsägning – har kontor i Vimmerby

Skogsstyrelsen varslar 124 anställda om uppsägning över hela landet. I Kalmar län, där kontor finns i Högsby, Nybro och Vimmerby, varslas fem anställda om uppsägning.
– Det här är förstås ett av de tyngsta besked man kan ge sina medarbetare, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Annons:

På torsdagen fick Skogsstyrelsens anställda information om att den statliga myndigheten varslar 124 anställda i Sverige. Varslet är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, däribland arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

–  Det här är förstås ett av de tyngsta besked man kan ge till sina medarbetare och det är direkt kopplat till färre uppdrag och en kraftigt minskad budget. Nu tvärbromsar vi, men bromssträckan är lång med uppsägningstider att ta hänsyn till och det bidrar till varslets omfattning, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande. 

Skogsstyrelsen behöver spara in drygt 50 miljoner kronor under 2019. Det totala förvaltningsanslaget ligger på 440 miljoner kronor. I dag har Skogsstyrelsen nära 800 tillsvidareanställda.

Oklart hur Vimmerby påverkas

Skogsstyrelsen har kontor över hela landet och finns representerat i samtliga län. Varslet berör mellan fem och elva tillsvidareanställda i alla län utom i Västernorrland.

I Kalmar län har Skogsstyrelsen kontor i Vimmerby, Högsby och Nybro. Fem anställda varslas om uppsägning i Kalmar län. Om Vimmerby berörs är ännu oklart. I länet finns totalt 30 anställda och tolv av dem sitter på kontoret i Vimmerby.

– Detta är alltså antal personer där tjänstgöringsgraden kan variera, säger Peter Jernberg, pressansvarig på Skogsstyrelsen till Dagens Vimmerby.

Kommer Vimmerby påverkas?

– Det är inte klart än, det är en av de bitar som kommer framöver. Det här är ett varsel som är lagt länsvis och sedan pågår de fackliga förhandlingarna. Jag kan inte säga när det kommer vara klart, men det är sådant som påbörjas nu.

"Ska få stöd"

Skogsstyrelsen skriver vidare i pressmeddelandet att man arbetar intensivt för att begränsa antalet uppsägningar och ge stöd till de medarbetare som kommer att beröras.

"I första hand handlar det om att hitta så många besparingsåtgärder som möjligt. När det kommer till personalresurser handlar det om att tillsätta lediga befattningar med redan anställda medarbetare, öka möjligheter att ta tjänstledighet och minska resor och konferenser. De berörda kommer också att få det stöd de behöver för att hitta nya arbeten, bland annat genom Trygghetsstiftelsen", skriver Skogsstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt