Annons:

Johansson:

Joacim Johansson är besviken på domens utfall.

Johansson: "Vi är såklart besvikna på domen"

Astrid Lindgrens Värld kan inte säga om domen kommer bli överklagad. Men vd:n Joacim Johansson är besviken på utfallet.
– Vi tycker att det är ställt utom rimligt tvivel, säger han.

Annons:

Mannen stod åtalad för 224 fall av trolöshet mot huvudman under 2016 och 2017. Totalt ansågs han ha tillskansat sig cirka 150 000 kronor vid 75 olika tillfällen.

Det var 2017 som Astrid Lindgrens Värld upptäckte att det gjorts en mängd oförklarliga återköp och inledde en utredning. Enligt ALV finns det inga köp som kan förklara återköpen i ALV:s system. Det finns inte heller någon dokumentation av återköpen, vilket företaget kräver i sina rutiner.

Åklagaren har menat att återköpen varit falska och att mannen stoppat pengarna i egen ficka. Tingsrätten anser dock att bevisningen inte håller och dömer mannen för de 15 fall han själv erkänt. Här kan du läsa mer om domen.

På fredagsförmiddagen hade ALV:s vd Joacim Johansson läst domen.

– Vi är såklart besvikna på domen. Vi tycker att det vi har lyft fram visar att det är ställt utom rimligt tvivel. Tingsrätten gör inte den bedömningen på allt, men vi anser att det vi har lagt fram finns det bevis för, säger han.

Hade ni väntat er ett annat utfall?

– Det är alltid svårt att säga, man vet aldrig med rättegångar på förhand. Vi tyckte att bevisningen var tillräckligt tydlig och trodde på en annan dom. Det som framkommer visar ett tydligt mönster och att det finns tydliga bevis på att det handlar om återbetalningar till den här personen.

"Ska bida vår tid"

Det är fortfarande inte klart om domen kommer att överklagagas.

– Vi har sagt, nu när vi har läst den, att vi ska bida vår tid lite och fundera på det. Vi säger varken bu eller bä om det nu, utan ska fundera några dagar.

Påverkar det er något att rätten var oenig?

– Vi har inte tagit ställning än. Såvitt jag vet har vi inte haft någon dialog med åklagaren än heller. Vi ska känna efter först och sedan avgöra om vi ska gå vidare.

Kommer ni förändra era rutiner efter det här?

– Nej. Det var tack var våre rutiner som vi upptäckte mönstret. Det går alltid att göra ännu mer intern kontroll, men vi kommer inte ändra dem. Vi kommer förtydliga dem. 

"Vi är noggranna"

Inte heller vid sin rekryteringsprocess sker några ändringar.

– Jag tycker att vi är noggranna och duktiga på rekrytering, så det finns ingen plan att ändra det.

Mannen straff blir skyddstillsyn och skadestånd på drygt 15 500 kronor. ALV hade begärt skadestånd på drygt 170 000 kronor. Enligt åklagaren har mannen tillskansat sig cirka 150 000 kronor.

– Det är klart att de pengarna kunde gjort mycket nytta i parken, säger Joacim Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt