Annons:

Chefen sade upp sig – kåren får information två månader senare

Räddningschefen Stefan Larsson lämnar sitt uppdrag den 16 april. Då kommer Vimmerby kommun inte ha någon ersättare på plats. Foto: Jakob Karlsson

Chefen sade upp sig – kåren får information två månader senare

”I en kommun skall det finnas en räddningschef”. Så står det i lagen. Vimmerby får klara sig med en provisorisk lösning efter att Stefan Larsson lämnar sin tjänst den 16 april. Rekryteringsprocessen har ännu inte inletts.
– Det går inte stå utan en räddningschef, säger kårens fackliga person, Håkan Westerback.

Annons:

I mitten av januari avslöjade Dagens Vimmerby att Stefan Larsson sagt upp sig från sin tjänst som räddningschef sedan han och kommunledningen haft olika syn på hur verksamheten ska utvecklas framöver.

En och en halv månad senare är rekryteringsprocessen ännu inte igång, trots att lagen kräver att varje kommun ska ha en räddningschef. Inom kåren sprids nu en oro över hur situationen ska lösas.

– Jag vet inte speciellt mycket om det än. I dag (läs: i tisdags) fick vi information om att vi får information den 11 mars. Det är allt vi vet, vad informationen ska innehålla vet vi inte, säger Håkan Westerback som är förvånad över tystnaden från stadshuset:

– Man kan alltid tycka att även om man inte har någon information att delge så kunde man haft en kontakt och bekräftat för oss att man jobbar med frågan. Tittar vi på oss som jobbar heltid i kåren så försvinner vår chef, det är klart att det blir oroligt i leden, så är det för allihop. Jag förstår att det är en svår fråga för kommunledningen, men när det blir en oplanerad uppsägning borde vi ha fått information.

"Brukar inte växa på träd"

Westerback tror inte att kommunen har någon lösning klar tills Larssons sista arbetsdag i mitten av april. 

– Det har jag svårt att se, jag har inte sett någon annons om det än. Räddningschefer brukar inte växa på träd och att man har en fullgod lösning då har jag svårt att se.

Hur skulle det påverka verksamheten att stå utan?

– Det går inte. All makt i Räddningstjänsten utgår från räddningschefen, det går inte stå utan och man får tillförordna någon i så fall.

Hur ser du på meningsskiljaktigheten som varit mellan Stefan Larsson och kommunledningen?

– Den bilden jag har är den Stefan gett oss och att det handlar om att man har olika tankar på hur Räddningstjänsten ska utvecklas. Som jag förstår det vill Stefan samarbeta med Jönköping och kommunledningen med Kalmar och jag vet inte hur argumenten för Kalmar ser ut. Jag är inte insatt i det.

Här kan du läsa hur HR-chefen Marie Halldén ser på situationen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt