Annons:

Nu skövlas myndigheten – 130 kontor stängs

Efter den kraftigt bantade budgeten kommer Arbetsförmedlingen stängs 130 av 242 kontor. Foto: Pressbild

Nu skövlas myndigheten – 130 kontor stängs

Arbetsförmedlingen har fått en kraftigt minskad budget – och nu kommer den konkreta följden. Myndigheten kommer att stänga 130 av 242 kontor – främst i glesbygd.

Annons:

Vilka kontor som berörs har myndigheten ännu inte tagit beslut om.

– Förhandlingarna om att successivt avveckla ett stort antal kontor drar nu igång och vi räknar med att kunna ta beslut om vilka kontor som blir berörda i slutet av mars, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande. 

I vår region finns det kontor i Hultsfred och Västervik medan kontoret i Vimmerby stängds för ett par år sedan. Mellan 2015-2017 lade myndigheten ned 78 kontor och nu blir det alltså 130 ytterligare. På en femårsperiod kommer 65 procent av kontoren därmed ha stängts.

 Lämnar glesbygden

Kontoren kommer att koncentreras till städer och knutpunkter. Glesbygden får stryka på foten.

– Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra stora förändringar i hela kontorsnätet. I vårt förslag påverkar neddragningarna direkt samtliga kontor i landet. Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer. Konsekvenserna kommer dock att bli tydligast vid små och mellanstora kontor på mindre orter, där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet och ha en hållbar arbetsmiljö.

Var Arbetsförmedlingens kvarvarande kontor ska ligga kommer fattas utifrån följande principer:

  • Samverka för att öka möjligheterna till fysiska möten
  • Uppdraget är grunden för hur myndigheten ska vara lokaliserad
  • Lokala arbetsförmedlingskontor erbjuder service inom fördjupat stöd
  • Arbetsförmedlingens kontor koncentreras till städer och knutpunkter

Ser möjligheter

Nyligen varslades 4 500 av de totalt 13 400 medarbetarna, vilket förstås är den stora orsaken till att så många kontor nu stängs. Enligt Sjöberg ska Arbetsförmedlingen nu dubbla utbyggnaden via digitala tjänster och öka samarbetet med servicekontoren runt om i landet:

– Vi ser också stora möjligheter i samarbetet med Statens servicecenters servicekontor, med kommuner och andra myndigheter för fortsatt god samverkan och service i samtliga kommuner, säger Mikael Sjöberg.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt