Annons:

Nathea Anemyr stoppas – får inte kalla sig grundare av

Nathea Anemyr och Noelle Anemyr. Nu stoppas Nathea från att kalla sig grundare till "Rocka sockorna"-initiativet. Foto: Arkiv

Nathea Anemyr stoppas – får inte kalla sig grundare av "Rocka sockorna"

Storebrotjejen Nathea Anemyr, 14, drog igång företeelsen med att bära omaka strumpor i Sverige på allvar. Men nu stoppas hon från att kalla sig grundare av "Rocka sockorna".
– Jag fattade inte vad jag gjorde för fel, jag ville bara sprida en bra sak, säger Nathea Anemyr till Aftonbladet.

Annons:

2015 slog Nathea Anemyr igenom, som då var tio år gammal, när hon på Facebook uppmanade andra att bära omaka strumpor. Bakgrunden är att hennes syster, Noelle Anemyr, har Downs syndrom och Nathea ville uppmärksamma olikheter och visa att alla är lika mycket värda.

– Jag ville få till en förändring i samhället, förändra folks syn på olikheter och ge personer med Downs syndrom en dag då de hyllas, säger Nathea Anemyr till Aftonbladet.

Mängder av personer hakade på, däribland kändisar och ministrar, och det har blivit en tradition att bära olika strumpor den 21 mars. Nathea och Noelle deltog i musikvideo för Svenska Downsföreningen – men nu är samarbetet helt dött. 

Föreningen har varumärkesskyddat orden "Rocka sockorna". I och med det får Nathea Anemyr inte kalla sig grundare på sociala medier och inte heller använda orden "Rocka sockorna" utan att nämna Svenska Downsföreningen. 

Idén att klä sig i omaka strumpor är från början ett amerikanskt fenomen. 2014 startade Svenska Downsföreningen ett initiativ som kallades "Rocka dina sockar", men först året efter – med Nathea Anemyrs Facebookevent – tog det fart på allvar.

– Jag fick höra att jag bara fick nämna ”Rocka sockorna” om jag skriver det i samband med Svenska Downföreningen, de hotade med att anmäla om jag gjorde det. Jag blev otroligt ledsen och fattade inte vad jag gjorde för fel, jag ville bara sprida en bra sak, säger Nathea Anemyr.

"Svår att samarbeta med"

Till Aftonbladet säger Veronica Hallberg Magnusson, ordförande för Svenska Downsföreningen, att det Nathea Anemyr har gjort är fantastiskt.

– Tanken var att vi skulle samarbeta, det gjorde vi också i en musikvideo och tanken var att det skulle fortsätta, men hon var också svår att samarbeta med av olika anledningar. Jag förstår inte ens att det ligger någon konflikt i det här, hon får använda ”Rocka sockorna” som person precis hur mycket hon vill, säger ordföranden Veronica Hallberg Magnusson till Aftonbladet.

Hallberg Magnussons bekräftar att föreningen bett Nathea att plocka bort inlägg i sociala medier där hon beskriver sig som grundare och hotat med juridiska konsekvenser om hon inte gör det.

”Det är av den enkla anledningen att det inte är sant. Initiativet är internationellt och själva företeelsen att bära olika strumpor den 21 mars, som ett upprop/kampanj för att uppmärksamma Världsdagen för Downs syndrom började i mer organiserad form drivas i Sverige av Svenska Downföreningen 2013. Begreppet att ’rocka sockorna’ kommer från USA”, skriver Hallberg Magnusson i ett mejl till Aftonbladet.

Nathea Anemyr blev Årets Vimmerbybo 2015 på Vimmerbygalan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt