Annons:

  • Socialministern besökte Västerviks sjukhus  –

    Lena Hallengren pratar med undersköterskorna Berit Färdig och Marita Kristiansson samt sjukhuschef Henrik Holmberg

  • Socialministern besökte Västerviks sjukhus  –

    Susanne Axelsson och Lena Hallengren

Socialministern besökte Västerviks sjukhus – "Har en personalbrist"

Sjukhuschef Henrik Holmberg tog emot socialminister Lena Hallengren (S) i måndags och berättade om hur Västerviks sjukhus lyckats bli ett av landets bästa sjukhus i flera år i rad samt de utmaningar som väntar inför kommande år.
– Vi har en personalbrist inom vissa yrken redan nu. Akademiseringen av vårdyrken är inte alltid rätt väg att gå, säger Henrik Holmberg.

Annons:

Västerviks Sjukhus tillhör ett av de sjukhus som är bäst i landet. Det visar mätningar som genomförs. Det var ett av skälen till att socialminister Lena Hallengren besökte Västerviks sjukhus i måndags.

– Det är roligt att besöka ett sjukhus som har dokumenterad god kvalitet, säger hon.

Henrik Holmberg berättar att en av framgångarna för sjukhuset är att alla känner igen varandra som arbetar här.

– Vi har ett mål att alla ska hälsa på varandra varje dag. Det kan vara läkaren som hälsar på vårdbiträdet. Alla ska känna att de finns med i rummet varje gång de möter någon annan som jobbar här.

"En styrka"

Han menar att ett starkt team där alla tar sitt ansvar och gör sitt bästa är det som gör att Västerviks sjukhus sticker ut.

– Det är en styrka att alla känner varandra och att vi har flera ur personalen som inte direkt är specialister utan kan arbeta på olika avdelningar när det så krävs.

– Ibland får jag frågan vad vi har gjort för att Västerviks sjukhus hamnar i topp år efter år. Men jag vet inte vad det är vi har gjort. Kanske är det vi inte har gjort att vi inte håller på att organisera om oss utan låter verksamheterna sköta sig själva.

Akademiseringen

Personalbristen inom vissa yrken är en stor utmaning för sjukhuset.

– På läkarsidan är det i stort sett i balans. Däremot har vi brist på specialistsjuksköterskor och operationssjuksköterskor, säger Susanne Axelsson, basenhetschef.

Henrik Holmberg ser gärna att fler utbildar sig till specialistsjuksköterskor. Det finns möjlighet att fylla på underifrån med allmänsjuksköterskor, men det är få som vill utbilda sig.

– Som jag ser det är det för mycket akademisering. Läser man till specialistsjuksköterska måste man också skriva en D-uppsats. Det vill inte alla. Vi har behov av att ha personal som kan sitt arbete, inte skriva en uppsats.

Reser runt i landet

Lena Hallengren tog med sig Henriks uttalande.

– Det var bra att han lyfte det som ett problem. Men det finns förstås en mening med att man ska skriva en D-uppsats om man nu går en sådan utbildning, säger hon.

Hon känner tydligt igen personalproblematiken.

– Jag lyssnar efter hur sjukhuset ser på att erbjuda praktikplatser. Jag lyssnar också efter vilka arbetsvillkor och arbetsmiljö som finns på de sjukhus som jag besöker.

Lena Hallengren reser nu runt i landet och besöker olika sjukhus. Västerviks sjukhus är det första som hon besöker.

– Jag vill nu börja att besöka ett sjukhus som omnämns som ett bra sjukhus runt om i landet. Därför valde jag Västerviks sjukhus, säger Lena Hallengren.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt