Annons:

Livsmedelsverket varnar: vanliga köttet kan göra dig magsjuk

Foto: Pixabay

Livsmedelsverket varnar: vanliga köttet kan göra dig magsjuk

En undersökning av Livsmedelsverket visar att var tredje köttbit av lamm innehåller en bakterie som kan göra dig magsjuk. Nu går Livsmedelsverket ut med en varning.

Annons:

Svenskarna äter mer och mer lammkött. Den svenska produktionen av köttet täcker inte efterfrågan och en stor andel av köttet kommer från andra länder. 

Nu visar en ny undersökning av Livsmedelsverket att det kan finnas Stec-bakteriet, så kallad Ehec, i kött från både Sverige och andra länder.

Livsmedelsverket har analyserat drygt 300 prover av lammkött och bakterien hittades i var tredje köttbit. Bakterien kan i värsta fall ge allvarliga symtom som njursvikt hos människor. Den typ som oftades hittades i köttbitarna är inte den som kan leda till de mest allvarliga symtomen. De som hittades kan dock leda till magsjuka med symtom som magkramper och diarré vid felaktig hantering.

"Finns liten risk"

Mest Stec-bakterier hittades i irländsk kött. I det svenska köttet hittades bakterier i 43 procent av köttbitarna. Lägst förekomst var det i köttet från Nya Zeeland.

– Det verkar vara liten risk att lammkött på den svenska marknaden ska sprida Stec-bakterier som kan orsaka allvarlig sjukdom. Däremot finns en risk att drabbas av symtom som magkramper och diarré om inte köttet hanteras hygieniskt i köket, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

I undersökning ingick även andra bakterier, men salmonella hittades inte i något prov. Två procent av proverna innehöll campylobacter. Antiobiotikaresistenta bakterier var också ovanliga och påvisades endast i två prov.

Ingen av dessa var från svenskt kött.

Fakta

Råd för att minska risken för att bli smittad med STEC och andra bakterier:

* Var noga med hygienen - tvätta händerna noga innan och efter du tagit i rått kött.

* Håll isär rått kött från andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.

* Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

* Genomstek alltid köttfärs - genom att hetta upp ordentligt dör eventuella Stec-bakterier.

Källa: Livsmedelsverket.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt