Annons:

Facket: ”Väldigt allvarligt att kompetent personal flyr”

Astrid Lindgrens skola. Foto: Vimmerby kommun

Facket: ”Väldigt allvarligt att kompetent personal flyr”

På tre av fyra undersökta skolor är arbetsbelastningen för hög för lärarna. Lärarnas Riksförbunds kommunombud Monika Johansson är inte förvånad. – Tycker Arbetsmiljöverket att det är allvarligt då är det verkligen allvarligt, säger hon.

Annons:

I en mängd artiklar har Dagens Vimmerby skrivit om arbetsmiljön för lärarna i Vimmerby kommun. I förmiddags rapporterade vi att Arbetsmiljöverket kräver åtgärder för att minska lärarnas arbetsbelastning på skolorna i Tuna, Frödinge och Södra Vi.

– Det håller jag med om. Arbetsbelastningen är för hög. Först och främst gäller det att ha tillräckligt med personal så det inte hamnar för många uppgifter på få lärare. Sedan är det svårt om man inte får tag i behöriga lärare. Arbetsbelastningen blir högre för lärarna om de måste hjälpa vikarierna, säger Lärarnas Riksförbunds kommunombud Monika Johansson.

”Åtgärdas skyndsamt”

Johansson vill se att åtgärder vidtas så fort som möjligt. 

– I slutändan handlar det om rätt resurser. Besparingarna som ligger på BUN förstår jag inte hur man ska kunna genomföra med de problem som finns idag. BUN behöver mer resurser. Det handlar om att anställa personal, att ha en fungerande IT, bra läromedel och bra lokaler. Det kostar pengar. 

Hur brådskande är det? 

– Arbetsmiljöproblem måste åtgärdas skyndsamt. De tenderar att eskalera och bli värre och värre och folk mår allt sämre ju längre det pågår. Det måste man åtgärda snabbt. 

Har förvaltningen blundat för problemen? 

– Rent allmänt brukar det gå långsamt. När det börjar tycker man att det inte är så farligt, men så märker man att problemet fortsätter och förvärras. Sedan ska olika dokument skrivas, men när åtgärder ska sättas in går det väldigt långsamt. Det syns tydligt när det gäller AL-skolan. Vi har påtalat problemen där i flera år. Ändå händer ingenting. 

”Så mycket har inte hänt”

För några veckor sedan skrev Dagens Vimmerby att 46 månadsanställda lärare lämnat sin tjänst under 2014 och 2015. Då är lärare som gått i pension inte inräknade. Totalt har kommunen cirka 180 månadsanställda lärare. 

– Vi märker av att det är många som lämnar kommunen. Min känsla är att de flesta anger arbetsmiljön som skäl, men några slutar också på grund av lönen.

Upplever du att arbetsmiljön är mycket bättre i exempelvis grannkommunerna?

– Det är inte säkert, men när man känner att man inte står ut längre så flyr man och hoppas att det blir bättre någon annanstans. Sedan kanske det inte blir så, men jag har inte hört att någon har ångrat sig. 

Upplever du en stor risk att fler lärare kommer lämna kommunen? 

– Än så länge har vi inte sett så mycket när det gäller konkreta åtgärder. Vi har fått höra att det ska bli bättre på AL, men så värst mycket har inte hänt. Folk orkar inte gå och vänta hur länge som helst. Får man möjlighet till tjänst någon annanstans tar man den. Känner man att situationen är ohållbar får man rädda sig bäst man kan. 

Hur allvarlig är situation inom barn- och utbildningsförvaltningen?

– Det är väldigt allvarligt att kompetent personal flyr kommunen. Särskilt eftersom det är sådan brist på behöriga lärare. Det finns så många tjänster som utannonseras som man inte får behöriga sökande till. 

Vilka är de viktigaste åtgärderna?

– Det måste till en bättre arbetsmiljö och sedan måste lönerna upp.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt