Annons:

Beslutet: Nu kan sommar- och vintertid slopas

Snart kan det vara slut på att ställa om klockan. Foto: Pixabay

Beslutet: Nu kan sommar- och vintertid slopas

I går röstade EU-parlamentet i Strasbourg för förslaget om att sluta ställa om tiden två gånger per år. Nu kan det bli evig normaltid – eller sommartid.

Annons:

Förslaget att inte längre tvinga medlemsländerna att ställa fram och tillbaka klockan vann gehör i EU-parlamentet. 410 röstade ja, 192 nej och 51 ledamöter valde att lägga ned sina röster.

Beslutet kommer att utgöra ett underlag i EU:s ministerråd där det avgörs hur den slutgiltiga lagstiftningen ska se ut. Men tidsomställningarna ser ut att snart vara ett minne blott.

– Man kan säga att det är en viktig fråga för ganska många EU-medborgare. Det här är något begripligt och konkret som EU sysslar med. Det är också väldigt många som hört av sig om tidsomställningen, att det är besvärligt med den. Och till sist har EU-systemet lyssnat, säger Marita Ulvskog (S), som lett arbetet med tidsförslaget, till Aftonbladet.

Tidsomställningen ska avskaffas hösten 2021, säger hon vidare.

– Anledningen att ta till ordentligt med tid är för att det inte ska uppstå något krångel på vägen. Det ska samordnas med tidtabeller, digitala omställningar med system och allt annat tekniskt. Då ska man inte ha för bråttom.

EU-länderna får själva välja tid. De som väljer sommartid har den slutgiltiga tidsomställningen i mars 2021, och de som väljer vintertid, eller normaltid som det också kallas, gör sin sista tidsomställning i oktober samma år.

Ångrar sig ett land och vill byta tid igen måste man informera om det minst ett halvår i förväg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt