Annons:

”Stor förståelse för att cancerpatienter ska få vård i Västervik”

Västerviks sjukhus

”Stor förståelse för att cancerpatienter ska få vård i Västervik”

De två sjuksköterskorna som är anställda på onkologiavdelningen vid Västerviks sjukhus har sagt upp sig. Det slutgiltiga beslutet om att onkologiavdelningen ska stängas den 8 maj är inte fattat, men mycket tyder på det.
– Det finns en stor förståelse hos regionledningen om att cancervården ska vara kvar i Västervik, säger Magnus Lagerlund.

Annons:

Magnus Lagerlund är chef för onkologiavdelningen i Västervik och menar att det är främst tre anledningar till att sjuksköterskorna väljer att sluta.

– Det finns inte någon fast läkare på plats. I dag pendlar läkare från Kalmar och är på avdelningen en till två gånger per vecka. Om vi lyckas rekrytera en läkare till avdelningen som kan jobba där skulle läget se helt annorlunda ut. En annan orsak är bristen på ledning då det inte finns någon chef på plats mer än någon eller några gånger per vecka och den tredje orsaken är brister i arbetsmiljön, bland annat lokalfrågan.

Enligt Magnus består arbetsmiljöproblemen inte bara på lokalfrågan, utan även andra orsaker som han inte vill gå djupare in på.

I dag kommer 20 patienter på läkarbesök i veckan och 40-45 patienter får vård på avdelningen per vecka.

Riskerar att stänga avdelningen

När sjuksköterskorna lämnar avdelningen måste den stängas då det inte finns kvalificerade vårdgivare, vilket riskerar patientsäkerheten.

Har ni startat rekrytering av nya sjuksköterskor?

– Nej den akuta lösningen har vi inte fattat något beslut om. När det är gjort inleder vi rekryteringen, säger Magnus Lagerlund.

Patienterna hänvisas till Kalmar från och med den åttonde maj om det inte blir en snabb lösning.

– Jag hoppas det bara är en temporär lösning och att patienter inte behöver åka till Kalmar under en så lång tid. Men som det ser ut nu måste vi tyvärr hänvisa dem dit.

Vilket stöd känner du från sjukhusledningen och politikerna som styr regionen?

– Det finns stor förståelse för att verksamheten ska finnas kvar i Västervik och att cancerpatienter ska kunna fortsätta få vård på Västerviks sjukhus.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt