Annons:

Över 20 miljoner fultvättar varje år – så ska du göra

Att tvätta bilen på rätt sätt är viktigt för miljön. Foto: Pixabay/Genrebild

Över 20 miljoner fultvättar varje år – så ska du göra

I helgen är det dags för årets biltvättarhelg. Kampanjen syftar till att öka miljömedvetenheten i biltvättandet.

Annons:

Varje år sker ungefär 20 miljoner biltvättar direkt på gatan, enligt Västervik Miljö & Energi AB. Tvättarna medför skador för miljön eftersom olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i vattendrag, sjöar och hav.

Ämnena är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.

Västervik Miljö & Energi AB, kampanjar även i år för att biltvättar ska ske vid miljöcertifierade biltvättar.

– Vi vill att flera använder sig av de biltvättarna. Syftet med kampanjen är att spara vatten och att rena vattnet så mycket som möjligt, allt för att miljön ska belastas så lite som möjligt, säger VA-chef Ruben Öberg på VMEAB.

20 miljoner fultvättar om året

Han kallar det för fultvätt när personer står på gatan och tvättar sin bil. Här är lite fakta om fultvättar som VMEAB har tagit fram: 

  • I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år, 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är fultvättar.
  • Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink.
  • Det är miljön som får ta kostnaden. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt.

Så ska du tvätta din bil

Så här ska bilen tvättas i stället: 

1. Välj biltvätten istället, antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.

2. Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.

3. Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.  

Källa: VMEAB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt