Annons:

Ny studie: Barn och unga sitter still större delen av sin vakna tid

Barn och unga sitter still under större delen av sin vakna tid, enligt ny studie. Foto: Pixabay/Genrebild

Ny studie: Barn och unga sitter still större delen av sin vakna tid

Barn och unga sitter eller står still under större delen av sin vakna tid. Det visar en ny studie från Folkhälsomyndigheten.
– Det är ett orosmoln, säger Marita Friberg, projektledare för Folkhälsomyndighetens studie till TT.

Annons:

Drygt 800 elever i åldrarna 11, 13 och 15 år har själva fått uppskatta sin fysiska aktivetet under en vecka. Nytt för i år var att deltagarna också erbjöds möjlighet att bära en aktivitetsmätare som registrerar deras aktivitetsnivå dagtid under en vecka.

– Med hjälp av aktivitetsmätare har vi kunnat studera den inaktiva tiden mycket bättre, vilket vi inte har kunnat göra tidigare, säger Marita Friberg, som är projektledare för Folkhälsomyndighetens studie.

Den nya studien visar att deltagarna bara var fysiskt aktiva tio procent av tiden. Det innebär att man ägnar sig åt en aktivitet som ger ökad puls och andning. 20 procent av tiden ägnades åt lågintensiva aktiviteter, med en ansträngning som motsvarar en lugn promenad.

Hela 70 procent av tiden kunde klassas som lågaktiv — alltså där deltagarna var vakna och satt, halvlåg eller stod stilla. Siffrorna såg ungefär likadana ut oavsett om det rörde sig om skoltid, fritid eller helg.

– Det är överraskande mycket. Vi trodde nog att siffran skulle vara lägre och att de skulle ägnat mer tid åt lågintensiva aktiviteter, säger Marita Friberg til TT.

"Är ett orosmoln"

11-åringarna var fysiskt inaktiva 67 procent av tiden. 15-åringarna var inaktiva hela 75 procent av tiden. Pojkarna i studien var mer aktiva än flickorna.

De pojkar och flickor som själva skattade sin hälsa som god var mer fysiskt aktiva än de som skattade sin hälsa som dålig. På samma sätt fanns ett samband i frågan om skolstress. De barn och unga som uppgav att de känner sig stressade över skolan var mindre fysiskt aktiva än de som inte kände någon sådan stress.

– Det går dock inte att avgöra vad som är orsak och verkan utifrån en enda undersökning, för det krävs upprepade mätningar. Helt klart är att det finns ett samband mellan rörelsemönster och hälsa, säger Marita Friberg.

Vad som får barn och unga att sitta eller stå stilla i såg hög grad finns inget svar på i studien. Marita Friberg tror att ökad skärmtid är en rimlig förklaring.

– Att den fysiska inaktiviteten är så hög är ett orosmoln. Vi ska fortsätta titta på den här datan och försöka urskilja vad barnen gör under sin inaktiva tid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt