Annons:

Michaela utsattes för bedrägeriförsök på Instagram:

Michaela Johansson kapades på onsdagen och bedragarna försökte lura hennes vänner. Foto: Privat

Michaela utsattes för bedrägeriförsök på Instagram: "Vill varna andra"

På onsdagen dök en ny Michaela Johansson upp på Instagram. Samma bild som Vimmerbytjejen använder på sitt riktiga konto – och bedragaren försökte få hennes vänner att lämna ut en kod.
– Jag vill varna andra för det här, säger hon.

Annons:

Bedrägerier på nätet har eskalerat i Sverige och uppfinningsrikedomen hos bedragarna tycks aldrig ta slut. Michaela Johansson från Vimmerby drabbades av en ganska ny bedrägerivåg på onsdagen.

– Någon gjorde en ny profil av mig och skickade till ett flertal vänner. De kopierade mitt Instagramkonto och skickade förfrågningar till andra. Sedan skickade de ett personligt meddelande och ville ha deras mobilnummer. Därefter ville de att mina vänner skulle ge dem en sexsiffrig kod, berättar Michaela Johansson.

Lyckligtvis var hennes vänner förnuftiga nog att inse att allt inte stod rätt till.

– Som tur var så hörde mina vänner av sig när bedragaren började skriva om den här koden som personen ville ha. Så det gick inte längre än så. Men flera av mina vänner skickade sina mobilnummer till den här personen. 

Vet du hur många som kontaktades?

– Det är ett tiotal vänner som har kontaktat mig på sms, messenger och också ringt till mig för att fråga om det verkligen är jag. Det kan säkert vara fler personer som man har hört av sig till. Det var bra att de slutade svara och hörde av sig till mig i stället.

"Riktigt trött"

Fejkkontot anmäldes av flera personer och efter knappt tio minuter hade Instagram plockat bort kontot. 

– Jag är riktigt trött på de här försöken till att kapa någons identitet. Tack och lov var det ingen som hackade mig eller mitt konto, utan de gjorde "bara" ett nytt konto. Mina vänner var smarta och tänkte efter. Vissa fattade direkt att det inte var jag på sättet att skriva, men tänk om de inte hade gjort det? 

Michaela Johansson har varit i kontakt med polisen.

– De säger att det här kan vara en ny bedrägerivåg som är igång. Som jag har förstått det började det här eskalera förra veckan. 

Nu vill hon varna andra.

– Jag vill bara nå ut och få andra att tänka till. Det är så lätt att skicka iväg sitt nummer och lita på någon som man tror att man känner. Jag har också hört att det är flera andra personer i Vimmerby som har drabbats av det här. Jag hoppas inte att någon går på det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt