Annons:

I dag är det fem år sedan Lina förlorade kampen mot cancern – föreningen har skänkt över 600 000

Himlen är överskattad samlar in pengar till förmån för människor som drabbats av cancer.

I dag är det fem år sedan Lina förlorade kampen mot cancern – föreningen har skänkt över 600 000

I dag är det fem år sedan Västervikstjejen Lina Baldenäs förlorade kampen mot den cancersjukdom hon drabbades av. Men hennes kamp för att bekämpa malignt melanom lever i allra högsta grad kvar genom föreningen Himlen är överskattad, som Lina själv startade.
– Vi kan inte göra så mycket, men det vi gör ger i alla fall lite guldkant, säger Linas mamma Christina Stark.

Annons:

Den 18 maj 2014 förlorade Lina Baldenäs en lång och tuff kamp mot cancersjukdomen malignt melanom. Samtidigt som Lina kämpade mot sjukdomen blev hon också något av rikskändis då hon i både tidningar och tv debatterade och tog kampen för att korta vårdköerna inom cancervården.

Hösten 2013 startade Lina också föreningen Himlen är överskattad.

”Förutom att starta upp och driva föreningen gav Lina sig in i debatten om de långa vårdköerna och gav sin röst åt många cancerdrabbade som själva inte orkade. Förutom att stötta drabbade i olika nätverk, var hon bl.a med i Svt Debatt, skrev krönikor för Expressen och i intervju efter intervju berättade hon om sin egen historia; om födelsemärket som först ignorerades av vårdcentralen men sedan fick akutopereras, om hur hon själv tvingades söka operationstider och ”stå på sig” för att få den vård hon behövde. Lina använde sin egen historia för att belysa vårdens brister samtidigt som hon gång på gång poängterade; Jag är mer än bara cancer”, skriver föreningen på sin hemsida.

– Lina, som själv bodde i Göteborgstrakten då, var förbannad och galen på att vården var så orättvis, säger Christina Stark. 

Ekonomin drabbas

Föreningen Himlen är överskattad är i allra högsta grad aktiv än i dag. Drivande i den är Christina Stark, Linas mamma, och Christinas syster Lena Rundberg.

– Vi säljer främst armband och pins med det svarta bandet, som är en symbol för malignt melanom. Armbanden gör vi själva, det är min terapi.

Himlen är överskattad har så här långt skänkt över 600 000 kronor till cancerdrabbade i form av stipendier.

– Det är så många som söker så vi har fått sätta ett tak på 1 000 kronor. Det kan vara att man behöver pengar till skor, en jacka, biobiljetter eller ett restaurangbesök. Det Lina märkte när hon blev sjuk var att även ekonomin blev drabbad. Vi kan inte göra så mycket, men det vi gör ger i alla fall lite guldkant, säger Christina Stark.

Var pricksäker

I dag är det exakt fem år sedan som Lina Baldenäs förlorade kampen mot den hemska sjukdomen, endast 33 år gammal. Mellan klockan 11 och 15 i dag kommer företrädare för Himlen är överskattad att finnas på plats på Rådhustorget i Västervik under handelns dag för att sälja sina produkter och sprida information om hur viktigt det är att hålla koll på sina prickar.

– Jag har knappt sovit något i natt, det är en tung dag. Men samtidigt känns det bra att få stå och sälja våra produkter i dag samt att försöka sprida kunskapen att man ska ha koll på sin kropp, säger Christina Stark och fortsätter:

– Jag vill slå ett extra slag för Melanomföreningen och deras kampanj angående att vara pricksäker, att ha koll på sina prickar, det sammanfattar allt. Det är något som vi också vill sprida eftersom det räddar liv.

Den här veckan har det för övrigt varit den så kallade melanomveckan, där man har haft chansen att få sina prickar undersökta på kliniker runt om i landet utan krav på en remiss.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt