Annons:

Bottenbetyg för äldres inflytande över hemtjänsten

De äldre i Vimmerby anser inte att de får tillräcklig tid med hemtjänstpersonalen. Foto: Jakob Karlsson

Bottenbetyg för äldres inflytande över hemtjänsten

Vimmerby kommuns hemtjänst får jämförelsevis låga betyg för sin hemtjänst i SKL:s vård- och omsorgsjämförelse för 2015. Allra sämst betyg ger brukarna åt sitt inflytande och tid med hemtjänsten. Bara 15 av landets 290 kommuner får ett sämre betyg i den kategorin.

Annons:

Varje år genomför Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en öppen jämförelse av kommunernas vård och omsorg. Rapporten bygger på statistik och enkätsvar.

Hemtjänsten i Vimmerby får låga betyg av brukarna. På tre av sju områden inom ordinärt boende är Vimmerby bland de 25 procent av landets kommuner som får sämst betyg. Det gäller områdena ”bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten” (plats 236 av 290), ”kontakt med personal i ordinärt boende” (237) och ”inflytande och tillräcklig tid med hemtjänsten” (plats 275). 33 procent gav positiva svar på frågorna om inflytande och tillräcklig tid. Rikssnittet ligger på 49 procent.

Människor i ordinärt boende anser också att deras hälsa är sämre jämfört med förra jämförelsen. Andelen positiva svar har minskat med 5,6 procent.

Dyr hemtjänst

I sin helhet är hela 89 procent nöjda med sin hemtjänst i Vimmerby, men det ger ändå bara en plats som 193 av landets 290 kommuner. Medianvärdet ligger på 91 procent.

Detta trots att kostnaden för Vimmerbys kommuns hemtjänst är mycket dyrare jämfört med medianvärdet för samtliga kommuner. 2014 var kostnaden för hemtjänsten i Vimmerby 25 170 kronor per invånare och 376 451 kronor per brukare. Medianvärdet bland landets kommuner ligger på 17 993 kronor respektive 260 530.

Brukarna inom Vimmerbys hemtjänst upplever däremot att deras hälsa är bättre än rikssnittet. 15 procent anser att de har en god eller ganska god rörelseförmåga och en ganska eller mycket god hälsa. Det är fyra procentenheter mer än mediansnittet i riket. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt