Annons:

Oxgården förblir hotell – trots nya upphandlingen

Oxgårdens huvudsakliga verksamhet kommer att vara turistanläggning även i framtiden. Det säger ägaren Staffan Samuelsson trots den nya upphandlingen Migrationsverket använder sig av.

Annons:

Sedan senhösten 2015 har Oxgården i Vimmerby fungerat som boende för asylsökande människor. Men den sista april ska alla asylsökande ha lämnat boendet – för att bereda plats för turisterna. Den 17 juni öppnar Oxgården sommarsäsongen på allvar.

– Vi är till stora delar redan fullbokade i sommar, säger ägaren Staffan Samuelsson. 

48 personer har nyligen lämnat Oxgården och de återstående 222 ska etappvis flytta ut under april månad. Den första maj ska ingen asylsökande bo på Oxgården. 

– En del barnfamiljer har flyttat till Södra Vi och en del har placerats i andra anläggningar i sommar. 

Inte aktuellt

Migrationsverket har en ny upphandlingsform, som innebär att hotell- och vandrarhemsverksamheter kan skriva avtal på upp till tre år. Det innebär att en turistanläggning kan få en betydligt längre säsong än i dag. Men det är inte aktuellt för Oxgården, säger Staffan Samuelsson.

– Vi är ett hotell och det kommer vi fortsätta att vara. Vi ska se hur stora återställningskostnader vi har och sedan ta ställning till det under våren om vi kommer att fortsätta under hösten. Men vi kommer aldrig ändra verksamhet, utan vi har hjälpt till under en utsatt och prövad situation. 

Den nya upphandlingen påverkar inte?

– Nej, det gör den inte. Det är jätteviktigt för hela besöksnäringen i Vimmerby att det finns hotell. Det vore förödande för en kommun som Vimmerby att bli av med det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt