Annons:

Ingela blir Vimmerbys enda kvinnliga brandman

Ingela Koponen blir Räddningstjänstens enda kvinnliga medarbetare. Foto: Jakob Karlsson

Ingela blir Vimmerbys enda kvinnliga brandman

Att vara brandman är ett av de mest mansdominerade yrkena. Nu har Räddningstjänsten i Vimmerby lyckats rekrytera Ingela Koponen till verksamheten. Hon blir den enda kvinnliga räddningsarbetaren i styrkan i Vimmerby.
– Jag skiter i vad folk säger och normer. Det är deras problem, säger hon.

Annons:

Många i Vimmerby drillas av Ingela Koponen på gymmet varje vecka. Nu sadlar hon delvis om och i går inledde hon sin första vecka som brandman i Räddningstjänsten i Vimmerby. Hon är inte den första kvinnan i kåren någonsin, men den enda på stationen i Vimmerby just nu.

– Från början var det en slump. Jag låg och tittade på jobb till min son, men istället blev jag själv sugen. Jag sökte jobbet och de ringde nästan direkt och från att jag var lite intresserad så har det växt under processen och nu är jag väldigt mycket på. Jag tycker om utmaningar och jag tror att jag kommer mötas av saker som jag inte mötts av innan. Det ska bli otroligt kul.

 "Känner fint att få göra en insats"

De inledande fystesterna var inga problem och i september går Koponen en tre veckor lång utbildning.

– Då är det rökdykning och jag måste löpträna lite för det. Jag vill inte lämna något åt slumpen. Jag måste ge mig själv chansen att fixa det.

Vad får du göra som elev?

– Jag får åka med på bräner och olyckor och hjälpa till så mycket jag kan, men de får inte ge mig order förrän jag är klar med utbildningen. Det blir fyra månader nu där jag får känna in yrket.

Vad är det som lockar?

– Jag tycker om att jobba med människor och har haft många sådana jobb. Jag har lätt att bli rastlös och det känns fint att få göra en insats för andra. Sedan tror jag att det blir mycket adrenalin och det gillar jag.

Känner du någon oro?

– Nej. Det är mer hur jag ska få på mig alla kläderna, men jag får väl ta på mig i brandbilen… Jag är inte så känslig. Det ska bli jätteroligt och det är riktigt spännande.

"Blir kul att bryta mark" 

Att få kvinnor söker sig till yrket tror Koponen beror på att kvinnor oftast tar mest ansvar för hemmet och familjen.

– Dels har man svårt att rekrytera överlag. Man vill inte vara fem minuter från brandstationen en vecka av tre. Det får man förstå att många inte vill, men jag känner att jag gärna gör det, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det ett fysiskt yrke och det krävs att man håller igång. En kvinna kan aldrig få så mycket muskelmassa som en man så vi ligger efter där. Oftast har kvinnor mer ansvar för hem och barn och har man fått barn så är det en period där det här jobbet verkligen inte passar. Det blir kul att bryta mark, jag har alltid stuckit ut lite och jag skiter i vad folk säger och normer. Det är deras problem.

Förra sommaren var ansträngd för Räddningstjänsterna över hela landet.

– Räddningstjänsten är samhällets städtjänst och åker på väldigt mycket. Det är klart att Räddningstjänsten är väldigt viktig för samhället. Blir det en varm sommar får man väl bära lite slang i skogen, skrattar Koponen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt