Annons:

BRISTER I VÅRDEN LEDDE TILL DÖDSFALL – UTREDNINGEN AVSLUTAS

Hultsfred kommun har vidtagit flera åtgärder efter den tragiska händelsen. Foto: Ossian Mathiasson

BRISTER I VÅRDEN LEDDE TILL DÖDSFALL – UTREDNINGEN AVSLUTAS

IVO har nu granskat Hultsfred kommuns agerande efter att en brukare inom äldreomsorgen avlidit till följd av brister inom vården. Myndigheten anser att kommunen vidtagit tillräckliga åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen.

Annons:

Anmälan handlar om en patient i 70-årsålden som fick en stroke. På grund av sjukdomen hade patienten svårt att svälja och fick därmed inte i sig tillräckligt med näring och vätska. När patienten flyttades till kommunens korttidsboende tillgodoseddes inte behovet av vätska och läkemedel. Patienten avled sedan på sjukhus som en följd av bristerna i vården.

Händelsen Lex Maria-anmäldes till IVO som nu granskat kommunens utredning. IVO:s slutsats är att kommunen antingen har vidtagit eller kommer att vidta åtgärder som medför att något liknande inte kan upprepas.

Vidtagit flera åtgärder

Kommunens utredning visar att det saknades både utskrivningsplan och en nutritionsplan för patienten. Det fördes inte heller någon kommunikation med ansvarige läkaren. Rutinerna när det gäller vårdplanen har därmed brustit.

Kommunen har nu tydliggjort vikten av att följa de rutiner som finns och personalen ska få information om tydligare dokumentation. Det ställs också större krav på en fungerande kontakt med närstående till patienterna.

IVO avslutar därmed ärendet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt