Annons:

Våg av nya utpressningsmejl – polisen går ut med varning

Foto: Mostphotos

Våg av nya utpressningsmejl – polisen går ut med varning

Ett massivt utskick av utpressningsmejl till svenska mejladressen har kommit den senaste tiden. Mottagarna av mejlet hotas med kidnappning.
Nu varnar polisen för mejlen.

Annons:

De nya utpressningsmejlen har kommit de senaste dagarna och mottagarna av mejlet hotas att de blev kidnappade om de inte betalar en lösensumma på 2 000 dollar i den virtuella valutan Bitcoin till utpressarna.

– Det finns inte någon anledning till oro för mottagaren, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Jan Olsson vet sedan tidigare massutskick av utpressningsmejl att en del mottagare kommer att betala vilket han avråder från.

– Förutom den ekonomiska förlusten för den som betalar är det bekymmersamt för polisen om några väljer att betala. Eftersom ärendena är så pass nya har vi ingen vetskap om vem som kan ligga bakom de här utpressningsmejlen och vi inte vet inte heller vad de kommer att använda pengarna till, säger Jan Olsson.

Om man får ett utpressningsmejl ska man inte betala då allt är en bluff, man ska polisanmäla och bifoga mejlet eller en skärmdump av det i polisanmälan.

Innehållet i mejlet går ut på att om mottagaren inte betalar 2000 dollar i bitcoins inom två dagar ska hon eller han kidnappas. Avsändaren säger sig också vara ett gäng som är specialiserade på kidnappning och att de bevakar mottagarens alla rörelser samt att mardrömmen slutar om mottagaren betalar.

– Det står också i mejlet att mottagaren inte får kontakta polisen, men vår uppmaning är tvärom att göra just det och att göra en polisanmälan, avslutar Jan Olsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt