Annons:

  • Politiker mötte klimatoroliga Vimmerbybor:

    Matilda Gustafsson och Ingela Nilsson Nachtweij efter klimatmötet i Vimmerby.

  • Politiker mötte klimatoroliga Vimmerbybor:

    Många var på plats för att diskutera.

Politiker mötte klimatoroliga Vimmerbybor: "Inget ensamarbete"

Det finns många Vimmerbybor som är oroliga för klimatet. Det syntes när Matilda Gustafsson bjöd in till en klimatkväll.
– Klimatarbetet är inget ensamarbete, ska det bli bra måste vi sträva åt samma håll, säger hon.

Annons:

Nyligen bjöd Vimmerbybon Matilda Gustafsson, i samarbete med Vimmerbys Klimatstrejkare, in till dialogkväll om klimatet. En mängd klimatoroliga Vimmerbybor och politiker samlades för att diskutera hur man ska arbeta framåt.

– Jag bjöd in till det här för att jag tycker att det behövs en dialog mellan politiker och kommuninvånare för att optimera arbetet. Klimatarbetet är inget ensamarbete, ska det bli bra måste vi sträva åt samma håll och kommunikation är viktigt, säger Matilda Gustafsson om varför hon anordnade dialogmötet.

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij, som var en av många politiker som deltog, tyckte att mötet var bra och givande. Samtliga politiska partier utom Kristdemokraterna och Moderaterna deltog.

– Jag är jätteglad över det här initiativet, det har gett mig många gratis konsulttimmar i klimatarbete som dessutom är närproducerade. Det här är Vimmerbys experter på klimat som har utmanat oss politiker, levererat goda förslag och idéer och kommunicerat förväntningar, säger centerpartisten.

Hur ska man få verkstad av det här?

– Jag tror att många måste bidra. Det krävs samarbete mellan föreningar, företag, medborgare och kommun. Det är viktigt att fokusera på frågan. Matilda och Ingvar (Edlund, som klimatstrejkar varje fredag tillsammans med andra) är uthålliga och envisa, de knackar på och ställer krav. Det är bra.

"Behöver bli påmind"

Nilsson Nachtweij säger att mötet gav henne energi.

– Man behöver bli påmind hela tiden. Det här gav mig mycket energi i mitt uppdrag, det var bra diskussioner och det var möjlighetsinriktat. Det var inte bara skam och skuld, det ska vara positivt och hur vi kan jobba tillsammans.

Matilda Gustafsson tyckte att det var mycket givande diskussioner, tankar och idéer som kom fram.

– Det finns att jobba med och det går inte att släppa det nu. Återkoppling är en viktig del, vi måste återkomma och följa upp vad som har gjorts. Det blir en ny träff i höst. Jag är också glad över den fantastiska uppslutningen, det tyder på att det finns ett intresse.

Hur tycker du att kommunen jobbar med frågorna?

– Jag tycker att det går långsamt, men ser också att det går framåt. Det har börjat hända lite. Jag lämnade in ett medborgarförslag om giftfri förskola för flera år sedan, men nu ser jag att det händer saker. Jag tycker ändå att de försöker och uppskattar verkligen att de kom hit.

"Sätter avtryck"

Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger att mötet kommer att sätta avtryck framåt.

– Nästan ingen visste att det går att ringa energi- och klimatrådgivaren gratis. Det är en förmån och ett erbjudande som inte ens de mest intresserade vet om. Det måste bli tydligare exempelvis. Jag tar med mig tankarna på ett klimat- och hållbarhetsråd. Vi har landsbygdsråd, pensionärsråd och tillgänglighetsråd. Vi ser att det finns ett stort intresse.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt