Annons:

Vimmerby är inte speciellt djurvänliga – enligt Djurens Rätt

Djurens Rätt har rankat hur djurvänliga landets kommuner är. Foto: MostPhotos/Genrebild

Vimmerby är inte speciellt djurvänliga – enligt Djurens Rätt

Nej, Vimmerby kommun är inte speciellt djurvänlig. Det anser djurrättsorganisationen Djurens Rätt, som utsett Sveriges djurvänligaste kommuner.

Annons:

Utmärkelsen "Sveriges djurvänligaste kommun" bygger på en ny kartläggning av Djurens Rätt – Sveriges största partipolitiskt obundna djurrättsorganisation – där kommuner har rankats utifrån djurvänliga faktorer som vegetarisk mat i skolan, djurskyddskrav vid upphandling om kommunen pyntar fjäderfritt på påsken.

"Störst vikt vid poängsättningen har lagts vid de frågor som påverkar störst antal djur nämligen vegetarisk skolmat samt vilka djurskyddskrav som ställs vid upphandlingar", skriver Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är Södertälje Sveriges mest djurvänliga kommun. På andra plats kommer Göteborg och bronsplatsen går till Växjö.

– Vi är väldigt glada och stolta för den här utmärkelsen. Djurskyddsfrågorna hänger tydligt ihop med vårt arbete med maten som verktyg för hållbar utveckling. Vi vill ligga i framkant när det gäller andelen ekologiska och närproducerade livsmedel inom kommunens verksamheter och fortsätta utveckla Södertälje som nod för hållbar livsmedelsutveckling. Vi har arbetat medvetet och långsiktigt och får här en bekräftelse på hur viktigt det är ur ett djuretiskt perspektiv, säger kommunalrådet Hanna Klingborg (MP) i ett uttalande.

Hultsfred dåligt placerade

Men enligt Djurens Rätt är inte kommunerna i norra Kalmar län särskilt djurvänliga. Hultsfreds kommun är riktigt risiga, enligt organisationen.

Hultsfred rankas först på 255:e plats av landets 290 kommuner. Västervik och Vimmerby är inte särskilt mycket bättre, anser Djurens Rätt.

Vimmerby kommer på plats 200 medan Västervik är något bättre och placeras som 157:a på rankingen.

Kartläggningen har gjorts från december 2018 till april 2019. Kommunerna har i huvudsak svarat via enkäter.

Djurens Rätt uppger sig vilja vara en bred, samlande rörelse som "arbetar för en värld djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv". Organisationen grundades 1882.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt