Annons:

Västerviks sjukhus får kritik av IVO

Västerviks sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Arkivbild

Västerviks sjukhus får kritik av IVO

En patient har anmält Västerviks sjukhus, samt en privat vårdgivare till IVO (inspektionen för Vård och omsorg) efter att en tumör, meningiom, inte följts upp tillräckligt. IVO ger kritik till Västerviks sjukhus, och avslutar ärendet.

Annons:

Patienten fick beskedet och hjärntumör 2011. Sex år senare, 2017, gjordes en operation av tumören då den växt.

IVO konstaterar att Region Kalmar län inte har beaktat kontinuitet och säkerhet i vården. Remisshanteringen var bristfällig från Västerviks sjukhus till specialkliniken i Linköping. Dokumentationen i patientjournalen från Västerviks kommun är i vissa delar bristfällig. Däremot anses den medicinska handläggningen vid Västerviks sjukhus i fråga om hjärntumören inte bristfällig och inte heller behandlingen som patienten fått av en privat vårdgivare.

Inte uppfyllt patientens behov

Patienten sökte vård 2011 och röntgades där vårdgivaren konstaterade att det fanns en liten tumör i hjärnan. Under ett och ett halvt år genomfördes kontinuerliga undersökningar med hjälp av röntgen som alla visade att tumören inte växte. Men 2017 sökte patienten vård vid vårdcentral och en ny röntgenundersökning genomfördes och då hade tumören växt mycket.

Den kraftigaste kritiken riktas av IVO mot Region Kalmar län, om att de inte uppfyllt patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. IVO menar att vårdgivaren mot bakgrund av patientens komplexa sjukdomsbild, borde ha tagit större ansvar för den planerade uppföljningen och inte överlåta det till patienten.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt