Annons:

Vimmerbybo tar över som chef – han lämnar efter tolv år på posten

Sofia Velinder är ny institutionschef på Hessleby behandlingshem och efterträder Roger Lönn. Foto: Privat

Vimmerbybo tar över som chef – han lämnar efter tolv år på posten

Hessleby behandlingshem utanför Mariannelund har fått en ny institutionschef. Roger Lönn tackar för sig efter tolv år på posten och lämnar över till Vimmerbybon Sofia Velinder.
– Det är en ny organisation och ett nytt område att gripa tag i, säger hon.

Annons:

Behandlingshemmet utanför Mariannelund är ett av elva LVM-hem med 400 platser som Statens institutionsstyrelse, SiS, driver runt omkring i landet. De tar emot drygt 100 klienter per år och det handlar om män som kan vara utagerande och med psykiatrisk problematik och med omvårdnadsbehov. 

Lämnar chefsposten efter tolv år

Roger Lönn har jobbat på Hessleby behandlingshem i 32 år och haft rollen som institutionschef i tolv år men nu har det skett ett skifte på chefsposten.

– Jag lämnar över till Sofia Velinder och jag kommer jobba i myndigheten i ett halvår, annars lämnar jag Hessleby. Jag har gjort mitt och det här är min sista arbetsdag, säger Roger Lönn. 

Hur vill du summera din långa tid på Hessleby?

– Det är svårt med missbruksvård när det kommer till rätt och fel. Det bygger mycket på bedömningar utifrån evidensbaserade metoder med behandlingsprogram som man följer på ett annat sätt. Vi har blivit mycket bättre på att hantera våldssituationer så det finns system för hur man ska jobba med olika problem som dyker upp. Vi har haft en fantastisk utveckling, säger Roger Lönn. 

Vimmerbybon Sofia Velinder, bördig från Virserum, blir Lönns efterträdare och började på det nya jobbet i början av juni. 

– Det blir en riktig utmaning. För mig är det en annan verksamhet då jag har jobbat som verksamhetschef inom vuxenpsykiatrin tidigare. Det är en ny organisation och ett nytt område att gripa tag i, säger Sofia Velinder och lägger till: 

– Missbruk och psykiatri ligger väldigt nära varandra så det är många som har en samsjuklighet. Jag brinner för psykiatri och tycker att det är väldigt intressant. Det är ett angränsade område och något nytt att lära sig. 

"Är så imponerad över strukturen"

Hon har gått bredvid Roger Lönn under de senaste veckorna och från och med måndag är det hon som driver verksamheten framåt. 

– Jag är så imponerad över strukturen som han (Roger Lönn) har byggt upp. Det ska bli roligt att ta vid där han slutade. Det finns en tydlig och genomtänkt struktur och ett högt kvalitetstänk, säger Velinder. 

I november förra året kom nyheten att behandlingshemmet ska byggas om för 38 miljoner kronor för att skapa fler platser till klienter och nya arbetstillfällen.

– Beslutet om den här stora satsningen kommer i augusti. Förprojekteringen pågår och vi har inte märkt någon broms i systemet utan det är snarare tvärtom, säger Lönn.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt