Annons:

Få använder dagen efter-piller i Kalmar län

Få använder dagen efter-piller i Kalmar län. Foto: Pixabay

Få använder dagen efter-piller i Kalmar län

Användandet av akut p-piller skiljer sig mycket åt mellan de olika länen i Sverige. Kalmar länsborna tillhör de som använder det minst.

Annons:

Nyhetsbyrån Sien har jämfört hur det ser ut med försäljningen av akut p-piller i landet. Jämförelsen handlar om antal dygnsdoser per tusen invånare. 

I Kalmar län såldes 17 doser per tusen invånare, i Kronobergs län 21 doser och i Sotkcholm 37 doser.

I riket i stort blir det allt vanligare med akut p-piller, men Kalmar län går mot strömmen i det avseendet. Enligt E-hälsomyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren hämtat uppgifterna från, har användandet ökat med 14 procent de senaste tio åren, men i Kalmar län har det minskat med ungefär lika mycket under samma period.

Förklaringen till de stora regionala skillnaderna kan vara fler. Enligt Kajsa Hagstrand, barnmorska på RFSU, kan det handla om attityd, tillgång till andra sorters preventivmedel och hur personerna skyddar sig och därmed behovet av akut p-piller.

– En ytterligare faktor som också spelar in och kan påverka skillnaderna mellan länen är att man träffar fler människor i en storstad, säger Kajsa Hagstrand till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt