Annons:

Kommundirektören om situationen:

Carolina Leijonram lägger ingen energi på att hennes lön ännu inte är satt, säger hon.

Kommundirektören om situationen: "Inget jag lägger energi på"

Kommundirektören Carolina Leijonrams lön för 2019 är fortfarande inte satt. Kommundirektören själv menar att hon tar det hela med ro.
– Inget jag lägger energi på, säger hon.

Annons:

Enligt flera uppgiftslämnare har kommundirektören Carolina Leijonram framfört att hon – som kommunkoncernens chef – bör vara löneledande i kommunen. Det förnekar hon bestämt.

– Det är inte jag som har framfört det, det är tidigare kommunalråd. Det är en diskussion som jag inte är med i. Som jag skrev på semestern är det arbetsgivaren som sätter lönerna. Jag sätter inte min lön, det gör kommunledningen. Jag vet inte vilka politiska diskussioner och forum de har, men den frågan får du ställa till min ledning, säger Carolina Leijonram.

Du har inte framfört att du ska vara löneledande i kommunkoncernen?

– Nej, det är de som sätter lönen, inte jag. Så har tidigare kommunalråd framfört sin uppfattning.

Under den tidigare politiska ledningen sattes din lön betydligt tidigare. Varför dröjer det nu?

– Den frågan lämnar jag också över till den nuvarande politiska ledningen. Det är inte något som upptar min tid. Jag ansvarar för att sätta lön på de som direktrapporterar till mig och det har jag gjort inom den tidsplan som är. Min lön är inte klar och i somras frågade du mig om det är ett problem för mig. Det tycker jag inte. Det är inget jag lägger energi på. Jag antar att det beror på att man har diskussioner inom politiken och det är inget problem. Jag väntar tills de är färdiga.

"Blir jättekonstigt"

Leijonram säger att kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) tagit upp frågan med henne. 

– Och sagt att vi behöver bestämma, men dit har vi inte kommit än. Hon har nämnt att vi behöver komma dit. Egentligen är det samma läge som på semestern, efter semestern har vi inte haft någon diskussion. Min arbetsgivare sätter min lön och jag har ingen insyn i vad de har för diskussioner.

Enligt Ingela är det du som har bestämt att din lön ska diskuteras senare?

– Det blir jättekonstigt att du ringer och säger till mig att Ingela har sagt något, att du blir någon slags länk mellan oss. Det vill jag inte kommentera. 

Jag kan ha förståelse för att man anser att den som är chef över koncernen ska vara löneledande, men det finns ingen sådan ingång från dig alltså?

– Arbetsgivaren värderar våra uppdrag i förhållande till varandra, precis som jag gör för de chefer jag har under mig. Deras lön sätter jag utifrån deras uppdrag, deras prestationer och utifrån hur det ser ut i jämförelse med andra. Hur det sker med mig och andra vd:ar, det måste min arbetsgivare ta ställning till. Svaret från i somras kvarstår. 

Torbjörn Swahn har en hel del förmåner som inte du har. Hur ser du på det?

– Jag vill inte uttala mig om det. De där frågorna ska du ställa till min ledning. Jag leder koncernledningen i kommunen och det är mitt jobb. Jag är inte lönesättande för alla. Vd:arnas löner sätts av deras ordföringar. Hur man diskuterar det i den politiska ledningen är inte jag med i. Jag har inga kommentarer egentligen, det är arbetsgivaren som sätter lönen och jämför uppdragen med varandra och värderar. Något besked har jag inte fått.

Det är ändå en löneförhandling där du kan ställa vissa krav?

– Det är ingen löneförhandling egentligen på det sättet. Arbetsgivaren sätter lönen, vi förhandlar inte på det sättet i kommunal verksamhet. När man blir anställd förhandlar man en lön, sedan sätter arbetsgivaren lönen. För att ha en god kommunikation och för att man vill vara överens om vad som är rimligt, så förs det ofta ett resonemang. Det är för att man ska se lika på situationen, så gör jag med mina chefer, men det samtalet har inte vi haft.

Så du går exempelvis inte in i diskussionen med Swahns avtal och jämför?

– De där frågorna får du ställa till Ingela och VKF:s styrelse. De måste se över vår gemensamma lönebild. Jag har mycket annat ansvar i mitt uppdrag, men det här ingår inte. Andra saker i mitt uppdrag kan jag kommentera, men jag känner inte mig bekväm med att jag ska ha svar på det. Det måste min arbetsgivare ansvara för, så jag har egentligen inga kommentarer till det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt