Annons:

Satsning på HBTQ-frågorna i Vimmerby –

Anja Persson, Zarah Ragnvaldsson, Angelica Löfstedt, Ylva Sandström, Jenny Larsson och Anna-Karin Cederstrand Karlsson är en del av den nya grupp som jobbar med HBTQ-frågor i Vimmerby.

Satsning på HBTQ-frågorna i Vimmerby – "Prideveckan ett startskott"

En ny grupp har formats för att stärka HBTQ-arbetet i Vimmerby kommun. Startskottet blir Kalmarsunds Pridevecka.
– Syftet är att lyfta de här frågorna mer än vad som gjorts tidigare, säger Anja Persson, ungdomssamordnare.

Annons:

Den här veckan pågår Kalmarsunds Pridevecka. I samband med det har en ny grupp bildats som vill ta krafttag kring HBTQ-frågor i Vimmerby. Gruppen representeras av personer från hela samhället. 

Startskottet blir prideveckan där flera aktiviteter planeras i Vimmerby. Tidigare har deltagandet från Vimmerby varit ganska litet.

– Vimmerby kommun har deltagit genom att hissa Prideflaggan vid kommunhuset, men nu vill att det ska bli lite mer konkret. Genom att bilda den här gruppen vill vi lyfta HBTQ-frågorna mer än vad som tidigare har gjorts. Vi ser att det behövs. Den här gruppen är inte till för prideveckan, utan det är viktigt att vi jobbar med de här frågorna under hela året, säger Anja Persson, ungdomssamordnare i kommunen.

Den nya gruppen formades sent i våras. 

– Det var i samband med att Zarah Ragnvaldsson kom med idén att skapa regnbågshyllor på biblioteket i Vimmerby. Vi såg då att det fanns en bra chans att försöka inkludera fler i arbetet och belysa HBTQ-frågorna på olika sätt. Det är en folkhälsosatsning kan man säga och alla aktörer får vara med. Det är många som ligger bakom. Prideveckan är bara ett startskott för det här arbetet.

"En mötesplats"

Under Prideveckan kommer det märkas att det blir ett större fokus i hela kommunen. Bland annat kommer det vara Pridefika på Studieförbundet Vuxenskolan på onsdag. Förhoppningen är att det ska fortsätta även i fortsättningen.

– Vem som helst får komma dit, prata, fika och umgås. Vi ska titta på SVT-serien Regnbågshjältar och utifrån den prata om hur det ser ut här, i föreningslivet och hur man blir bemött om man går utanför det vi kallar normen. Förhoppningen är att det kan bli en mötesplats, som kanske kan ses varannan vecka eller en gång i måndagen. Man ska kunna komma på de här träffarna och vara den man är, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson från Vuxenskolan.

På Fabriken kommer också Prideveckan uppmärksammas varje dag för ungdomar.

– Där kan man göra egna pins och trycka t-shirts med pridetema som man kan använda om man vill hänga med till prideparaden i Kalmar på lördag. Kommunen anordnar buss dit, säger Anja Persson.

"Stort fokus"

Tillsammans med NBV anordnas även filmvisning på torsdagen och fredagen. På biblioteket blir det invigning av regnbågshyllorna på torsdagen. Där finns litteratur kring HBTQ-frågorna samlat för alla olika åldrar.

– Eva Kindstrand, från IF Metall och Storebro IF, kommer hålla invigningstalet. Hon är väldigt engagerad i de här frågorna. Efter det blir det mingel och man kolla runt på hyllorna och det kommer finnas kvar efter den här veckan också. Det känns jättekul och väldigt viktigt, säger Zarah Ragnvaldsson.

Ylva Sandström säger att man på folkhögskolan kommer uppmärksamma HBTQ-personer situation i sin undervisning. Hon ställer också ut sin normkritiska konst på biblioteket. I grundskolan kommer också frågorna att uppmärksammas i undervisningen på olika sätt.

– Det kommer vara ett fokus på det, säger Angelica Löfstedt, skolkurator.

Hur är situationen för HBTQ-personer i Vimmerby kommun?

– Det är svårt att säga. Om man tittar på Luppen så är det en väldigt liten grupp procentuellt, det blir enstaka personer, så de siffrorna går egentligen inte att använda. Det blir inte anonymt och funkar inte statistiskt. Men vi vet att det inte görs jättemycket här och vi vet också att HBTQ-personer har sämre hälsa än andra. Därför vill vi lyfta de här frågorna. Det är en jämlikhetsfråga att Vimmerby kommun ska vara för alla, säger Anja Persson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt