Annons:

Slakteriet brinner ner till grunden – branden skapade nyfikenhet:

Det gamla slakteriet i Hultsfred kommer brinna ner till grunden. Foto: Ossian Mathiasson

Slakteriet brinner ner till grunden – branden skapade nyfikenhet: "Ohälosam att andas in"

Det övergivna slakteriet i Hultsfred är övertänt och kommer brinna ner till grunden.
Räddningstjänsten gick ut med ett VMA och uppmanade allmänheten att gå inomhus. Det är ändå många ortsbor som har följt händelseutvecklingen.
– Den här röken är inte bra att andas in, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Annons:

VMA – viktigt meddelande till allmänheten – nådde invånarna i Hultsfred vid 17-tiden på måndagen när det brann för fullt i det gamla slakteriet i utkanten av Hultsfred. 

Det var kraftig rökutveckling och Ulf Bowein berättar att den är gift att få i sig. Fastighetens kontorsdel och personalutrymme var övertänt och räddningstjänsten jobbade initialt med att begränsa spridningen, spärra av och stänga av ett antal närliggande gator. 

– Vår uppgift har varit att få bort nyfikna från platsen. Många har varit nyfikna, velat komma fram och titta på vad som händer. Röken är ohälsosam att andas in. Det har varit många personer i området. Det förstår man ju, folk blir nyfikna och en del väljer att inte respektera avspärrningarna och kliver förbi dem. Det har ändå varit lugnt, säger Ulf Bowein. 

"Kan bli en dödsfälla"

Röken från branden syntes över hela Hultsfred och räddningstjänsten började tidigt med att knacka dörr i området. 

– Det vi har gått runt och knackat dörr om är för att se till att vi inte har människor i området som inte kan ta sig ut för egen maskin. Röken var kraftig och hade den gått in i ett sovrum och en person inte kan stänga ett fönster så kan det bli en dödsfälla, säger Bowein. 

Både kontorsdelen och personalutrymmet var övertänt när personalen kom till platsen.

– Det brann för fullt. Vi var inne och kollade i ladugårdsdelen för att se att det inte fanns några människor där. Det finns ingen verksamhet som bedrivs i byggnaden över huvud taget. Det var övertänt redan vid räddningstjänstens ankomst och vi har inte haft någon aktiv släckning. Vi kunde snabbt konstatera att fastigheten var körd och får brinna ner, säger han.

Fastigheten är totalskadad

Dagens allvarliga brand i det övergivna slakteriet i Hultsfred rubriceras som mordbrand och Hagadals simhall har stängt eftersom de har stängt av ventilationen.

Hur ser det fortsatta arbetet ut för räddningstjänsten?

– Fastigheten är totalskadad och kommer brinna ner till grunden. Sedan handlar det om att behålla avspärrningarna så länge som det behövs och insatsen kommer trappas ner. Det är klart att det kommer vara bevakning på branden under hela natten. Vi har folk bakom byggnaden som kollar och ser till att branden inte kan gå åt en annan riktning. Det räcker med att vinden vänder. 

Har du något att säga till allmänheten?

– Även om man är nyfiken så bör man se till att hålla sig i säkerhet. Man ska inte vara för nära och respektera avspärrningarna. Röken är alltid giftig, vad det än är för rök. Det är ohälsosamt att få i sig den. Röken börjar avta men när den var som kraftigast så ringde folk från olika bostadsområden och sa att det var rökutveckling.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt