Annons:

Han tävlar om att bli Sverigebäst i sitt yrke

Pontus Eriksson kan bli bäst i Sverige på personbilsteknik.

Han tävlar om att bli Sverigebäst i sitt yrke

21-åriga Pontus Eriksson kan bli svensk mästare i personbilsteknik. Den 11-13 maj gör han upp om titeln med tre andra mekaniker. – Jag kommer vara dundernervös, säger han.

Annons:

Pontus Eriksson från Ankarsrum gick tre år på gymnasiet i Vimmerby. Nu jobbar han på Engströms i Västervik och kan snart vara bäst i Sverige på att meka med bilar. 

Efter att ha blivit utvald av sin tidigare lärare Daniel Westerling och av sitt företag var han en av tio deltagare i Mjölby. Där valdes han tillsammans med tre andra ut till Yrkes-SM, som pågår i Malmö den 11-13 maj. 

– Jag fick ett mejl om att jag gått vidare och det ska bli roligt och häftigt. Jag kommer vara dundernervös, säger Pontus Eriksson. 

VM i Dubai lockar

Skulle Pontus ta hem de svenska mästerskapen väntar både EM och VM. Världsmästerskapen går i Dubai. 

– Det vore förstås fränt och det roligaste vore att få åka till Dubai. Jag tror att chanserna är små. Det är kul att vara med, men jag är lite osäker.

Vad gör dig så bra?

– Jag vet inte. När någon förklarar något nöjer jag mig kanske inte med. Jag är nyfiken och sådär och därför var det perfekt att ha "Danne" som lärare. Han förklarar allt in i minsta detalj. 

"Bästa i Sverige"

Under finalen kommer de kvalificerade att få arbeta i olika moment. Pontus har inte exakt koll på alla olika. 

– Man ska skruva isär, en del är felsökning och sedan är det något med bromsar och ytterligare några moment. De tittar också på om man jobbar på rätt sätt. Två av de andra jobbar med Volvo dagligen och det kommer bli tufft för mig som inte gör det. 

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det vore kul och speciellt. Men det kommer bli svårt. De andra är några av de bästa i Sverige, men det är en jättebra erfarenhet det här.  

Stora chanser

Läraren Daniel Westerling tror att Pontus har stora chanser att få stå överst på prispallen. 

– De är absolut bra, mycket handlar bara om att kunna hålla nerverna i styr. Då kan det gå riktigt bra. 

Varför nominerade du honom?

– Största anledningen är att jag följt honom från årskurs ett och sett hans utveckling och vilja att lära sig nytt. Jag har alltid trott att han har stor chans att gå långt, vilket han redan bevisat genom att ta sig hit. Det är nyfikenheten som gör honom speciell skulle jag säga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt