Annons:

Dags för tobaksutmaning för gymnasieungdomar

Gunvor Nicander, Alf Olsson, Anja Persson, Marie Tigerryd och Malin Nicklasson.

Dags för tobaksutmaning för gymnasieungdomar

På högstadiet har "Tobaksfri duo" existerat ett tag. Nu kommer också en satsning på att få ned användandet av tobak på gymnasiet. – Vi ser att rökandet ökar mellan högstadiet och gymnasiet, säger Marie Tigerryd, folkhälsoutvecklare på Landstinget.

Annons:

Ett försök att få gymnasieungdomarna att röka mindre är alldeles snart igång. Två kommuner, Vimmerby och Västervik, utsågs förra året till pilotkommuner av Landstingets folkhälsocentrum. 

Nyligen var Landstinget på plats på gymnasiet i Vimmerby. Nu är målet att få ned rökandet på gymnasiet genom något som kallas "Tobaksfri utmaning". Förstås har det sneglats på högstadiesuccén "Tobaksfri duo", som numera finns i alla länets kommuner. 

– Vi ser att rökningen ökar mellan högstadiet och gymnasiet när mätningen görs i årskurs två. Skador av tobak kostar så klart pengar både för samhället och för individen. Vi på Landstinget vill göra något åt det tillsammans med kommunerna. Sedan lång tid tillbaka har vi kört på högstadiet, men inget på gymnasiet. Vi har haft en projektgrupp med Vimmerby och Västervik under ett år och har landat i något som kallas "Tobaksfri utmaning", säger Marie Tigerryd, folkhälsoutvecklare på Landstinget. 

Behöver göras mer

Från och med i höst kommer elever kunna tacka ja till utmaningen om att vara tobaksfri. Sedan får de delta i quiz och ta del av olika teman om tobak och det blir också workshops.

– Vi har inte riktigt sett den förändring som vi vill se, det ligger snarare konstant. Det är därför vi är en pilotkommun tillsammans med Västervik. Det behöver göras mer på gymnasiet, säger Anja Persson, ungdomspedagog på Vimmerby kommun. 

Handlar det om okunskap eller andra orsaker?

– Jag tror att flera saker spelar roll. Många är nog medvetna, men det är säkert okunskap också delvis.

Landstinget lanserar en webbsida under hösten och sedan drar projektet igång på allvar. Tanken är att "Tobaksfri utmaning" ska implementeras på alla skolor i länet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt