Annons:

Fler poliser, billigare bensin men dyrare mat med nya M-budgeten

Riksdagsledamot Jan R Andersson, Vimmerbymoderaten Marie Nicholson och Åke Berg, Moderaterna i Hultsfred, presenterade sitt partis skuggbudget. Foto: Micael Rundberg

Fler poliser, billigare bensin men dyrare mat med nya M-budgeten

Fler poliser till vårt område, mer pengar i plånboken för pensionärerna, sänkt bensin- och dieselskatt samt mer pengar till kommunerna. Det är effekter som Moderaterna i Vimmerby och Hultsfred säger sig kunna nå med sin skuggbudget.

Annons:

Nu har Moderaterna presenterat sin budgetmotion för 2020. Förändring av bidragssystemet, minskade kostnader för asylinvandring, höjd matmoms och sänkt bistånd ska bland annat finansiera en ökad satsning på polisen och övriga rättsväsendet, sänkt skatt för pensionärerna, sänkt bensinskatt och mer pengar till landets kommuner.

Tre fokusområden

Moderaterna anser att det finns ett stort reformutrymme, och att det då krävs att man satsar på rätt reformer.

Tillsammans med Vimmerbymoderaten Marie Nicholson samt Åke Bergh, Moderaterna i Hultsfred, fanns riksdagsledamot Jan R Andersson på plats i Vimmerby för att redovisa sitt partis budgetreservation.

– Vi har fokuserat på tre områden. Det handlar om att upprätta samhällskontraktet för att få samhället att fungera i alla sina delar, skapa tillväxt, samt att stärka sammanhållningen, säger Jan R Andersson, som sedan en tid tillbaka bor i Vimmerby.

– Det gäller att rusta för den konjunkturnedgången som vi redan nu ser signaler på. Tyvärr kan vi se det även i våra trakter, med företag som har gått i konkurs eller som nu friställer medarbetare. Man måste vara ansvarsfull och ta en budget som stärker Sverige inför det som komma skall, istället för att springa och ge smålöften här och där, som egentligen bara är slöseri med pengar, som vi ser det, säger Marie Nicholson.

Ökade och förändrade statsbidrag 

Ett område där Moderaterna vill förändra, i syfte att, som man säger, ”kraftfullt förstärka välfärden”, är att öka de generella statsbidragen till kommunerna samt växla riktade statsbidrag till generella.

– Det är i kommunerna vi har problemen med att kombinera arbetsmarknad och integration, därför har vi sagt att vi behöver öka statsbidragen till kommunerna, och det handlar om två saker – kommunerna behöver mer pengar för att klara av sitt uppdrag, och kommunerna behöver färre pekpinnar för att fixa sitt uppdrag. I dag är en väldigt stor del av de pengar som staten ger riktade, säger Jan R Andersson.

– Allt fler uppdrag läggs på kommunerna, och då är det också rimligt att ett generellt större statsbidrag läggs på kommunerna så att man själv kan se och bestämma vilka områden man behöver lägga pengar på och förbättra sig. Alla kommuner har helt olika förutsättningar, säger Marie Nicholson.

Enligt Moderaterna skulle Vimmerby kommun tillföras 11,5 miljoner kronor extra, Hultsfred 10,5 miljoner och Västervik 27 miljoner utöver det man får i regeringsbudgeten.

Ökade resurser till polisen 

Ett annat fokusområde för Moderaterna, som också var en stor valfråga, handlar om resurser till poliser och övriga rättsväsendet.

– Vi vill göra stora förstärkningar inom det området, så vi lägger 3,2 miljarder på detta. Om vi får ut fler poliser som jobbar mot brottslingar så kommer hela rättskedjan därefter att behöva stärkas också – åklagare, domstolar och kriminalvård, menar Jan R Andersson.

– Många domstolar hinner inte ta de ärenden som är angelägna, exempelvis asyldomstolarna som har de kortaste målen. Målsättningen är fyra månader, men i själva verket tar det 18 månader, och då tycker vi att det är viktigt att man förstärker den sidan. Dessutom är det ganska dålig ekonomi att låta folk bo i statliga boenden under tiden man väntar, istället för att skicka pengarna till domstol och få ett avgörande. Framför allt är det dåligt sett ur ett humant perspektiv, säger Jan R Andersson.

Vad beräknar ni att satsningen på polisen skulle ge på ett regionalt och lokalt plan?

– Det handlar om 100 nya poliser till länet. Dessutom föreslår vi en ökning av antalet ordningsvakter, som kan hjälpa till att understödja polisen i en del av deras arbeten, vilket frigör resurser för dem, säger Marie Nicholson.

En krona billigare bensin 

I sin budgetmotion resonerar Moderaterna också mycket kring det de kallar för sammanhållning i hela landet.

– Om hela Sverige ska kunna leva måste något göras. Sverige är ett av de snabbast urbaniserade länderna, där städerna växer och andelen boende på landsbygden minskar.

– Vi vill återställa den överindexeringen av bränsleskatten och sänka koldioxidskatten till en nivå vii tidigare hade. Det innebär att vi fortfarande kommer ha en av de högsta bensinskatterna i Europa, men att vi sänker skatten på bensin och diesel med en krona per liter. Det är viktigt både för personer och näringar på landsbygden, säger Åke Bergh.

Hur rimmar det med de klimatmål som är satta?

 – Vi kommer fortfarande driva en väldigt ambitiös klimatpolitik, så det är ingen motsättning i sig. Bland annat har vi ett stort projekt när det gäller elektrifiering av landsvägstransporten. Man får inte stanna vid att sänka bränslepriset, utan måste parallellt fortsätta utvecklingen, säger Jan R Andersson.

–  Jag tror inte att folk kommer tjuvköra bara för att bensinen blir billigare, utan det handlar om att människor på landsbygden har behov av sin bil för att få livet att funka, säger Marie Nicholson.

Mer till pensionärerna

Moderaterna förknippas ofta med skattesänkningar, och den här gången är det pensionärerna man tar sikte på. En gång i tiden var man med i den Alliansregering som valde att sänka skatten på arbete, men inte för pensionärerna. Nu säger man sig vilja rätta till det.

– Det är ett misstag som vi har tagit till oss. Vi vill sänka skatten för alla pensionärer, inte bara för dem med en pension över 17 000 kronor per månad. Kalmar län är det län med flest pensionärer per capita, så det skulle betyda mycket här, säger Jan R Andersson.

Enligt de siffror som Moderaterna redovisar skulle deras förslag ge 100 kronor mer i månaden för de med allra sämst pension upp till drygt 450 kronor mer i månaden för personer med en pension på 25 000 kronor i månaden.

Åtstramad anhöriginvandring

Vad gäller partiets jobb- och tillväxtpolitik vill man slopa värnskatten, trappa av den statliga inskomstskatten, förlänga experstskatten, göra satsningar på skolan för att öka kunskapen samt genomföra sitt elektrifieringspaket.

Hur ska då alla era reformer finansieras?
– Bland annat avbryter vi enprocentsmålet vad gäller bistånd, vi förändrar bidragssystemet, vilket också kommer påverka arbetslinjen och tillväxten positivt, vi stramar åt anhöriginvandringen och rensar bland arbetsmarknadsåtgärder som kostar mycket men ger väldigt lite, berättar Jan R Andersson.

Andra förslag i budgeten som ska finansiera Moderaternas satsningar är höjd moms på livsmedel från 12 till 15 procent samt stora besparingar i sjukförsäkringen.

Vilka av ert partis reformer ser ni som viktigast ur det lokala perspektivet?

 – Det finns många punkter i vår budget som verkligen gör skillnad för den här regionen, och som skulle göra det bättre för oss som bor här. Sänkta bensin- och dieselpriser så klart, vi har många pensionärer i regionen och de skulle få bättre pensioner, vilket ju även hjälper den kommunala ekonomin. Satsningar på polisen skulle också göra skillnad för oss, inte minst för våra butiker som blir utsatta för inbrott, och vissa till och med får slå igen på grund av detta, säger Marie Nicholson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt