Annons:

Nämnden kördes över av mark- och miljödomstolen

Kommunens vattenverk vid Åbro ligger alldeles i närheten av den åkermark där Flaka Mjölk AB får tillstånd för att använda bekämpningsmedel. Foto: VEMAB

Nämnden kördes över av mark- och miljödomstolen

Miljö- och byggnadsnämnden sa först nej – men sedan mark- och miljödomstolen sagt sitt tvingas nämnden godkänna Flaka Mjölk AB:s användande av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområdet vid Skillingarum.

Annons:

Ansökan från lantföretaget Flaka Mjölk AB inkom redan i juni 2014 och gäller åtta olika bekämpningsmedel, där de flesta syftar till att bekämpa ogräs i majs- och spannmålsodling. Miljö- och byggnadsnämnden nekade först Flaka Mjölk tillstånd – men ärendet överklagades och både Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen ser inte några hinder för att bevilja bekämpningsmedlet.

”Var tvungna”

Jordbruksmarken ligger belägen i den sekundära zonen av vattenskyddsområdet. Vattentäkten står för 40 procent av förbrukningen i Vimmerby och Frödinge och förser Åbro Bryggeri med vatten. Grundvattnets flödesriktning går från åkermarken och ned till Vattenverket som är beläget vid Åbro. Som närmast skiljer bara 100 meter mellan besprutningsområdet och en dricksvattenbrunn.

– Vi kan inte gå emot mark- och miljödomstolen utan vi var tvungna att säga ja, även om det var emot vår vilja. Vi är bakbundna och har fått bakläxa, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Lennart Davidsson (KD).

Finns ingen risk

Både kommunen och Åbro hämtar vatten från vattentäkten.

– Det ligger inte så många meter från Åbros fabrik och det är klart att det inte vore så bra PR-mässigt om det finns bekämpningsmedelsrester i Åbros produkter. Men det handlar om väldigt små mängder som godkänts. Hade Åbro ägt marken skulle de ha kunnat lägga en död hand på den, men vi som miljö- och byggnadsnämnd kan inte säga nej. VEMAB skulle kunna ändra regelverket och därmed säga nej, men det kan inte vi göra.

Mark- och miljödomstolens menar att det inte finns någon risk för att bekämpningsmedlet ska nå grundvattnet.

Flaka Mjölk AB ansökte om ett tillstånd över fem år, men nämnden nöjer sig med att ge tillstånd i tre år till att börja med. Tillståndet är förenat med 14 olika villkor som ska uppfyllas. Om nya vattenskyddsföreskrifter träder i kraft upphör tillståndet.

”Väldigt svårt att säga”

VEMAB har tillstånd för vattentäkten och har, tillsammans med Åbro Bryggeri AB, ifrågasatt lämpligheten i att sprida bekämpningsmedel inom vattenskyddsområdet.

Enligt regelverket ska nämnden bedöma varje ansökan om bekämpningsmedel från fall till fall.

– Så står det enligt både de gamla föreskrifterna och de nya som är under bearbetning. I det här fallet gick Länsstyrelsen in och sa att det var en minimal risk för att det skulle hända något och vi anser att nämnden har följt intentionerna för hur det här ska hanteras, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

Hur bedömer du risken för att bekämpningsmedel förorenar vattentäkten?

– Man ska aldrig säga aldrig, men har en myndighet gjort en sådan bedömning så gäller den. Vilka konsekvenser det kan få är väldigt svårt att säga. Det handlar om vilka kvantiteter och ämnen det handlar om. För att ha en fullständig säkerhet ska man inte tillåta någon verksamhet alls inom ett vattenskyddsområde, men det kan bli för strikt. 

Fotnot: I går publicerade Dagens Vimmerby en liknande artikel om Vidersbogs Plantskola. Tyvärr hade Dagens Vimmerby blandat ihop ärendena, vilket innebar att många felaktiga citat publicerades i artikeln om Vidersborgs Plantskola. Vi beklagar misstaget. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt