Annons:

Allt fler tar ut läkemedel till sina barn

Sedan gratisreformen infördes 2016 har andelen familjer som hämtar ut läkemedel till sina barn ökat historiskt mycket. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
– Rapporten reser en del frågor, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Annons:

Under den förra mandatperioden beslutade riksdagen om den så kallade gratisreformen, som innebär att läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen är avgiftsfria för alla barn under 18 år sedan 1 januari 2016.

Sedan gratisreformen infördes har andelen familjer som hämtar ut läkemedel till sina barn ökat med 22 procent, justerat för befolkningstillväxten, från 39 procent (2015) till 43 procent (2018). konstaterar Socialstyrelsen.

Läkemedelsuttagen har ökat för både pojkar och flickor, och i alla ålders- och inkomstgrupper. Under reformåret var ökningen dock som störst i gruppen med lägre ekonomisk standard, skriver nyhetsbyrån TT.

Historisk ökning

– Ökningen av uttag i familjer med ekonomiskt bistånd har sedan faktiskt gått ner lite grann, medan antalet uttag fortsatt att öka bland övriga barn. Det kan bero på en ökad andel utrikesfödda bland biståndsmottagarna dessa år, vilka i lägre utsträckning söker vård för sina barn, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, till TT.
– Ökningen är historisk och rapporten reser en del frågor, menar han.

477 procents ökning av melatonin 

Bland de läkemedel som står för den största kostnadsökningen finns medel mot adhd, melatonin vid sömnsvårigheter, antibiotika och mjukgörande salvor. Exempelvis har uttagen av melatonin ökat med 477 procent sedan reformen infördes, berättar TT.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt