Annons:

Obama:

"Barn av Pippi Långstrump". Det sa USA:s president Barack Obama i dag. Foto: Vita Huset

Obama: "Vi är barn av Pippi Långstrump"

Statsministern Stefan Löfven är på besök hos Barack Obama. Men en svensk statsminister anländer förstås inte till Vita Huset utan att ett bångstyrigt barn med stark koppling till Vimmerby kommer upp på agendan. – Vi är barn av Pippi Långstrump, sa Obama i sitt välkomsttal enligt Aftonbladet.

Annons:

Stefan Löfven och den svenska delegationen fick ett ståtligt mottagande i Vita Huset i dag. Samtliga nordiska länder besöker Vita Huset och Barack Obama benämnde enigheten mellan de nordiska länderna som unik i sitt välkomsttal. 

Och självklart välkomnar inte en amerikansk president en svensk delegation utan att diskutera något med koppling till en viss författare i Vimmerby. 

– Vi är barn av HC Andersen och Pippi Långstrump, våra barn leker med lego, våra hem är möblerade med skandinaviska möbler och design. Några av oss dansar och sjunger till Abba och Avicii, sa Obama i en hyllning till de nordiska ländernas internationella bidrag.

Obama framhöll också en rad uppfinningar, som Spotify och Skype och Minecraft. Han hyllade även de nordiska ländernas ansvar i flyktingfrågan. 

– Världen skulle vara säkrare om fler länder agerar som Norden. Varför sätter vi inte de här små länderna vid makten i världen ett tag?

Efter mottagandet satte sig parterna i förhandlingar som ska mynna ut i en gemensam deklaration om hur man vill samarbeta om frågor som terror, migration och frihandel.

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt